“De oorlog in Oekraïne gaat Duitsland nog jaren economisch pijn doen”

De economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor Duitsland zullen nog jaren aanhouden. Dat zegt Marcel Fratzscher, een invloedrijke econoom van het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek.

Duitsland wordt enorm zwaar getroffen door wat er zich afspeelt in Oekraïne. Sinds de Russische inval heeft het Westen allerhande sancties opgelegd tegen de agressor, waardoor Rusland op zijn beurt minder energie, waaronder gas, exporteert naar Europa. Onze oosterburen zijn in grote mate afhankelijk van Russisch gas. Fratzscher is er dan ook van overtuigd dat Duitsland op economisch vlak nog een tijdje gebukt zal gaan onder het militaire conflict in Oost-Europa.

Werken aan Nord Stream 1

De bezorgdheden over de energiebevoorrading zijn eind vorige week toegenomen nadat het Russische staatsbedrijf Gazprom aankondigde op 31 augustus opnieuw onderhoudswerken te zullen uitvoeren aan de gaspijpleiding Nord Stream 1. Die werken zullen drie dagen duren. Gevreesd wordt dat de Russische Federatie na het onderhoud de gasleveringen opnieuw zal inperken. Op dit moment wordt slechts 20 procent van de capaciteit van Nord Stream 1 gebruikt.

“We hebben een zeer kritieke winter voor de boeg”, zei de Duitse minister van Economie Robert Habeck in een interview met de publieke omroep ZDF tijdens een bezoek aan Canada met bondskanselier Olaf Scholz. “We moeten verwachten dat Poetin minder gas zal leveren.”

De econoom van het instituut dat de Duitse regering over het macro-economische beleid adviseert, verwacht dat de economische gevolgen nog tot 2025 zullen voelbaar zijn. Duitsland wil tegen dan volledig afgekickt zijn van Russisch gas.

Minder economische groei

“De oorlog in Oekraïne heeft de Duitse economie enorme schade berokkend”, zegt Fratzscher in een interview met het persagentschap Reuters. Hij voegt eraan toe dat van de 4,5 procent economische groei die hij begin dit jaar had verwacht, misschien nog maar 1,5 procent zou overblijven.

Voorts zegt de econoom dat de inflatie ook nog een tijdje hoge toppen zal scheren door de opgelopen energieprijzen. De Duitse inflatie bedroeg in juli 7,5 procent. Dat is minder dan in ons land. Wij hebben vorige maand de prijzen zien stijgen met 9,6 procent.

We kunnen de hogere inflatie in ons land door de automatische loonindexering temperen. De lonen worden daardoor automatisch aangepast aan de stijgende levensduurte. Dat is niet het geval bij onze oosterburen. Volgens Fratzscher zullen de Duitse lonen dit jaar stijgen met 4,5 procent. “We zullen ook de komende jaren niet in een loon-prijsspiraal terechtkomen”, klinkt het.

(mah)

Meer