Evenveel verkeersdoden in België als voor de coronacrisis: aantal omgekomen voetgangers sinds vorig jaar verdubbeld

Er vallen opnieuw evenveel dodelijke slachtoffers op de Belgische wegen als voor de coronacrisis. Dat blijkt uit de verkeersveiligheidsbarometer van verkeersinstituut Vias. In de eerste helft van dit jaar kwamen 231 mensen om het leven in het verkeer, dat is 39 procent meer dan begin vorig jaar. Vooral het aantal slachtoffers onder voetgangers is sterk gestegen: van 13 naar 35. Ook het aantal gewonden en het aantal letselongevallen neemt toe. Opvallend: het aantal letselongevallen waarbij elektrische steps betrokken zijn, is verdubbeld.

Het aantal dodelijke slachtoffers op de Belgische wegen is in de eerste helft van het jaar met 39 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit de verkeersveiligheidsbarometer van verkeersinstituut Vias. In totaal kwamen 231 mensen om het leven, bijna evenveel als voor de coronacrisis. 

"We komen nu uit op ongeveer hetzelfde peil als voor de coronapandemie in 2019. Er is de laatste vijf jaar geen structurele daling meer waarneembaar van het aantal verkeersdoden in ons land. Deze barometer toont meer dan ooit aan dat de uitdaging ligt in het beter beschermen van alle kwetsbare weggebruikers", besluit het verkeersveiligheidsinsituut.

In Vlaanderen steeg het aantal verkeersdoden van 99 naar 113. Dat is het hoogste aantal sinds 2016. In Wallonië was de stijging nog groter dan in Vlaanderen (111 doden in plaats van 63). In Brussel steeg het dodental van 4 naar 7. 

Op nationaal niveau is de meest verontrustende tendens bij de voetgangers. Daar stijgt het aantal doden van 13 naar 35 doden. "Die stijging kan niet uitsluitend verklaard worden door het verschrikkelijke ongeval in Strépy waarbij zes voetgangers/carnavalisten om het leven kwamen", stipt Vias aan.

Aantal ongevallen met elektrische fietsen en steps neemt toe

Ook het aantal letselongevallen steeg in de drie regio's: van 4.433 naar 4.954 in Wallonië (+12 procent), van 9.513 naar 11.534 in Vlaanderen (+21 procent) en van 1.578 naar 2.079 in Brussel (+32 procent). Het aantal letselongevallen stijgt overigens voor alle types weggebruikers, behalve voor de vrachtwagenongevallen. Het aantal letselongevallen met een elektrische step is zelfs meer dan verdubbeld: van 339 naar 846.

In Vlaanderen verdubbelt het aantal ongevallen met een e-step ook (van 181 naar 388). Het aantal ongevallen met fietsers stijgt met meer dan 20 procent. Er gebeurden 4.581 letselongevallen, het hoogste aantal dat we de laatste 10 jaar noteerden. Vooral bij de elektrische fietsen in Vlaanderen was de stijging enorm. Er gebeurden 1.433 letselongevallen ten opzichte van 977 vorig jaar, een stijging met 47 procent.

In Brussel is het aantal letselongevallen met 32 procent gestegen. Bij bijna een op de vijf ongevallen (393 op 2.079) is een elektrische step betrokken. Vias registreert ook een stijging van ongevallen met bromfietsen (+28 procent), fietsen (+23 procent) en voetgangers (+20 procent).

Meest gelezen