De VRT MAX-reeks ‘Fire’ wordt, op z’n zachtst gezegd, niet al te enthousiast onthaald. ©  vrt

VRT-docureeks ‘Fire’ krijgt nu ook kritiek van beurswaakhond FSMA: “Gevaarlijk en niet realistisch”

FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, noemt de nieuwe VRT-docureeks ‘Fire: vroeg op pensioen’ over jongeren die op een korte tijd financieel onafhankelijk willen worden, “gevaarlijk en niet realistisch”. Dat laat de beurswaakhond woensdag weten.

mtm
Bron: BELGA

De Fire-filosofie (Financial Independence, Retire Early, red.) werkt volgens de leuze: “Niet werken voor je geld, maar je geld voor jou laten werken”. De docureeks is sinds maandag beschikbaar op het vernieuwde digitale platform VRT MAX en laat zeven getuigen aan het woord. Volgens critici schept die reeks een misleidend beeld voor jongeren over beleggen.

LEES OOK. Kritiek op VRT MAX-docu ‘Fire’: “Dubieuze en speculatieve schema’s… een gemiste kans”

Volgens Johan Corthouts, woordvoerder van FSMA, geeft de reeks “een verkeerd en eenzijdig beeld aan jongeren over wat beleggen is”.  Hij benadrukt dat aan een hoger rendement, “ook hogere risico’s en verliezen” vasthangen. “Dat moet een belletje doen rinkelen”, klinkt het.

De docureeks “geeft jongeren de indruk dat ze snel rijk kunnen worden”, terwijl de beurswaakhond via de website Wikifin.be, Wikifin School en haar educatief centrum Wikifin Lab, jongeren net “een kritische reflex” wil aanleren “als het om beleggen en geldzaken gaat”. “Daarbij zetten wij in op investeren op lange termijn”, aldus Corthouts. 

LEES OOK. VRT over ophef rond docureeks FIRE: “Ook controversiële onderwerpen hebben plaats in aanbod”

Volgens Yasmine Van der Borght, woordvoerster van VRT, toont de reeks “wat leeft en waar jongeren over spreken”  en hebben “ook controversiële onderwerpen” een plaats in aanbod van de openbare omroep.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER