foto: Karin Borghouts

Kijk voor het eerst binnen in de afgewerkte Rubenszaal van KMSKA en maak zelf kans op een plek aan de muur

VRT, MuseumPASSmusées en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen (KMSKA) starten vandaag een nieuwe editie van "De nationale expo", de lancering geeft ons meteen een eerste blik in de Rubenszaal van het KMSKA mét de schilderijen aan de muur. Ontdek hier hoe jouw werk in het museum kan belanden.

Op een aftelklok bovenaan de website van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA) tikken de seconden tot het openingsweekend eind september weg, achter de schermen wordt nog hard gewerkt om het museum op tijd klaar te krijgen. 

Deze beelden tonen voor het eerst de gerestaureerde Rubenszaal, waar de werken van Rubens, Jordaens en Van Dyck opnieuw aan de muur hangen. Het is een onderdeel van de campagne rond "De nationale expo". Daarvoor gaan (amateur)kunstenaars de uitdaging aan om een eigen versie te maken van "Aanbidding door de koningen" van Rubens. Op VRT MAX zijn enkele portretten te zien van jonge kunstenaars die het goede voorbeeld geven, zij mochten het gesloten museum al even binnen voor een preview.

Bekijk hier de reactie van tapijtkunstenaar Ferre Steppe, alias KLOON, wanneer hij de gerestaureerde Rubenszaal binnenwandelt:

Videospeler inladen...

Tot 6 november kan iedereen met artistieke ambities zelf een werk maken, geïnspireerd door de "Aanbidding door de koningen". Het resultaat kan je digitaal doorsturen. Publiek en een vakjury kiezen samen in totaal 100 werken die eind december ook fysiek tentoongesteld zullen worden in het KMSKA.  

Ik zie maar Ă©Ă©n vrouw op het schilderij staan, dat kan niet meer in deze tijd, daar mag wat meer toegevoegd worden

Domien Delforge, Studio Stoutpoep

Niet alleen textielkunst zoals hierboven, maar ook beeldhouwwerken, keramiek, foto's en klassiekere tekeningen & schilderijen zijn toegelaten. Hieronder zie je de jonge Denisa Teglas - alias kunstenares Denté - haar schilderij uitwerken, nadat ze het origineel in het echt mocht bekijken in het KMSKA:  

Videospeler inladen...

Het is geen toeval dat "Aanbidding door de koningen" het onderwerp vormt van deze wedstrijd. Het KMSKA schuift het schilderij nadrukkelijk naar voren als uithangbord van het museum. Het altaarstuk is 4,5 meter hoog en hangt centraal in de grote Rubenszaal, daarmee is het een van de letterlijke blikvangers van het museum. Rubens schilderde het bijna 400 jaar geleden voor de afgebroken kerk van de Sint-Michielsabdij in Antwerpen en werkte het volgens de overlevering in amper twee weken af. Recent onderzoek wees uit dat hij het helemaal alleen schilderde, zonder hulp van zijn assistenten. Dat is opmerkelijk voor zo'n groot werk. 

Het is een iconisch werk voor de stad Antwerpen, toch mag dat geen belemmering zijn om het onderwerp radicaal te veranderen. "Ik zie maar Ă©Ă©n vrouw op het schilderij staan", stelt cartoonist Domien Delforge, beter bekend als Studio Stoutpoep. "Dat kan niet meer in deze tijd, daar mag wat meer toegevoegd worden." Ook hij maakt voor VRT MAX een nieuw kunstwerk op basis van het originele altaarstuk van Rubens. Bekijk hier het resultaat:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het originele topstuk van Rubens in detail:

"Aanbidding door de koningen", door Peter Paul Rubens, 1624-1625

De wedstrijd "De nationale expo" start vandaag. Inschrijven kan tot 6 november via deze link.

Meest gelezen