Nucleaire waakhond vraagt veiligheidszone rond kerncentrale Zaporizja om ramp te voorkomen

Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie heeft zijn rapport gepubliceerd over de nucleaire veiligheid en beveiliging in de door Rusland bezette kerncentrale van Zaporizja in het zuidoosten van Oekraïne. De conclusie is duidelijk: het IAEA is zeer bezorgd over de situatie in de kerncentrale en vraagt dringend om een veiligheidszone rond de centrale. Dit om een ramp te vermijden.

tg

“In afwachting van het einde van het conflict en het herstel van stabiele omstandigheden is er dringend behoefte aan voorlopige maatregelen om een ​​nucleair ongeval als gevolg van fysieke schade veroorzaakt door militaire middelen te voorkomen”, zo luidt het.

Het IAEA reikt onmiddellijk een oplossing aan. “Het onmiddellijk instellen van een zone voor nucleaire veiligheid en beveiliging.”

Aanhoudende beschietingen nabij fabriek in Zaporizja vormen ‘een constante bedreiging voor nucleaire veiligheid’, staat er zwart op wit.

Het team van nucleaire experts van de VN was tijdens hun bezoek aan de grootste kerncentrale van Europa “van dichtbij getuige” van beschietingen in de buurt van de kerncentrale van Zaporizja, aldus het IAEA-rapport.

Ze observeren ook uit de eerste hand schade aan het wegdek, muren en ramen van verschillende gebouwen, evenals aan het viaduct dat de reactoreenheden in de fabriek verbindt.

“De beschietingen zouden veiligheidsgerelateerde constructies, systemen en componenten kunnen treffen en aanzienlijk schade kunnen veroorzaken.”

IAEA-chef, Rafael Grossi, zegt dat “hoewel gebeurtenissen in het verleden nog geen nucleaire noodsituatie hebben veroorzaakt, er een constante bedreiging is voor de nucleaire veiligheid en beveiliging.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer