Geheime documenten die de FBI begin augustus meenam uit het huis van Donald Trump. Sommige waren gedrukt op briefpapier van het Witte Huis.
AP - Ministerie van Justitie

Steeds meer details over huiszoeking: oud-president Trump nam "geheime informatie over buitenlandse kernmacht" mee naar huis

Tijdens een huiszoeking vorige maand in de villa van voormalig Amerikaans president Donald Trump, heeft de FBI een document gevonden dat de militaire verdediging beschrijft van een buitenlandse kernmacht. Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post op basis van anonieme bronnen. Om welk land het gaat, weten we niet, maar in het document zou ook informatie staan over de nucleaire kracht van het land.

Amerikaanse presidenten zijn na het beëindigen van hun ambtstermijn verplicht al hun documenten en e-mails te overhandigen aan een overheidsagentschap, het National Archive. Voormalig president Donald Trump zou echter heel wat overheidsdocumenten hebben meegenomen naar Mar-a-Lago in Palm Beach, zijn resort in Florida. Daarom startte het Amerikaanse ministerie van Justitie een onderzoek naar de oud-president.

In het kader van dat onderzoek had Trump in januari al 15 dozen met documenten overgedragen aan het National Archive, maar toch zag de FBI reden genoeg om nog een huiszoeking uit te voeren in zijn privéwoning op Mar-a-Lago. Daarbij werden begin augustus nog eens twintig dozen met meer dan 11.000 overheidsdocumenten gevonden. Die lagen zowel in dozen in een opslagruimte als in het persoonlijke kantoor van de oud-president. 

Geheime militaire informatie over kernmacht

Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post bevatten sommige van de in beslag genomen documenten details over topgeheime operaties van de Verenigde Staten. 31 documenten zouden zijn geclassificeerd als confidentieel, 50 als geheim, en 18 als topgeheim. "Zelfs enkele van de hoogste nationale veiligheidsfunctionarissen van de regering-Biden zijn niet gemachtigd om bepaalde documenten te bekijken", schrijft The Washington Post.

In een van die documenten zou volgens de krant informatie staan over de militaire verdediging, inclusief de nucleaire macht, van een buitenlandse regering. Over welk land het gaat wordt niet vermeld, ook niet of het om een bevriend land gaat of om een vijandelijke staat.

De vraag rijst of intussen alle documenten die Trump meenam uit het Witte Huis terecht zijn. Volgens The Washington Post werden bij de huiszoeking namelijk ook tientallen lege mappen aangetroffen, waaronder 48 met het opschrift "geclassificeerd". Een woordvoerder van de FBI weigerde commentaar te geven op het rapport. Ook vertegenwoordigers van Trump wensten niet onmiddellijk te reageren.

Rechter oordeelt: Onafhankelijk waarnemer zal álle documenten beoordelen

Trump zelf beschrijft het hele onderzoek als een onderdeel van de heksenjacht tegen hem. Hij ontkent een misdaad te hebben gepleegd en zegt dat de uit het Witte Huis meegenomen documenten vrijgegeven waren, met andere woorden niet langer geheim waren. Hij diende daarom een verzoek in om een special master - een soort onafhankelijke waarnemer - aan te stellen.

Gisteren stemde een federale rechter in met dat verzoek. De rechter oordeelde dat de speurders de in beslag genomen documenten niet mogen "gebruiken" alvorens de special master alles nog eens bekeken heeft. "Gezien de buitengewone omstandigheden is de aanstelling nodig om op zijn minst de schijn van eerlijkheid en integriteit te verzekeren", verklaarde de rechter.

Het oordeel zal het strafrechtelijk onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie ongetwijfeld vertragen. Volgens Amerikaanse media was dat ook de reden waarom Trump het verzoek had ingediend.

Enkele pagina's uit het document dat het Amerikaanse ministerie van Justitie indiende tijdens een hoorzitting over het verzoek van Donald Trump om een special master aan te stellen.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen