Antwerps schepen van Leefmilieu Tom Meeuws: “Een nieuwe installatie voor afvalverwerking zou een veel hoger rendement hebben. De aangesloten gemeenten zouden nog meer inkomsten ontvangen.” © Kris Van Exel

Volgens Antwerps schepen Tom Meeuws brengt een nieuwe oven nog meer op: “Isvag is een oude melkkoe op een afgeleefde wei”

Antwerpen, Wilrijk -

Antwerps schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit) is niet te spreken over de communicatie van de afvalverbrandingsoven Isvag in Wilrijk over de miljoenen extra opbrengsten voor de gemeenten door de energiecrisis. “Een nieuwe installatie op een andere plek zou het viervoud kunnen opbrengen”, zegt de schepen. “Nu doen alsof we met Isvag de energiecrisis gaan overleven, is gewoon dwaas.”

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Dertigtal gemeenten verdient miljoenen aan energiecrisis: Boom geeft het aan inwoners, Antwerpen aan vuilniswagens

De afvalintercommunale Isvag keerde in 2021 2,1 miljoen euro uit aan de aangesloten gemeenten. Dat zou dit jaar stijgen naar 8 miljoen euro. De opbrengst komt uit het produceren van elektriciteit door het verbranden van afval. Die elektriciteit kan nu tegen de hoge marktprijzen worden verkocht.

Isvag in Wilrijk. © Walter Saenen

Meeuws verwijt Isvag dit argument te gebruiken voor het behoud van de installatie in Wilrijk. Zijn partij Vooruit wil de verbrandingsoven daar weg.

“De argumentatie van Isvag is gewoon dwaas”, zegt Meeuws. “Eerst moest Isvag in Wilrijk blijven omdat ze de lucht gingen zuiveren. Nu loodsen ze ons zogezegd als cashkoe door de energiecrisis. Ik dien in Rome een kandidatuur in voor zaligverklaring. De realiteit is dat Isvag een oude melkkoe is op een afgeleefde wei. Daardoor wordt er te weinig melk geproduceerd. Alleen wordt er nu geprofiteerd van de hogere melkprijs, lees: de hogere prijs voor elektriciteit.”

Meeuws herhaalt zijn argument dat er een nieuwe installatie moet komen op een andere locatie in Antwerpen. Daarbij wordt gekeken naar de haven.

“Het energierendement van Isvag ligt te laag”, zegt de schepen. “Het is nog geen 20%. Met een nieuwe installatie voor afvalverwerking zou dat rendement volgens onderzoeken op 80% komen te liggen. De aangesloten gemeenten zouden zo nog meer inkomsten ontvangen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Tom Meeuws