Oekraïense militairen in het oosten van het land (archieffoto).
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Oekraïne boekt "substantiële winst" in regio Charkov: "Zwakke plek ontdekt op plek waar vijand niet klaar was"

Het Oekraïense tegenoffensief in de regio Charkov lijkt voorlopig een succes te zijn. Volgens de Oekraïense president Zelenski hebben Oekraïense troepen er in de voorbije week grote stukken grondgebied heroverd. En ook een plaatselijke door Rusland benoemde bestuurder geeft toe dat Oekraïne een "substantiële overwinning" heeft geboekt.

Oekraïense troepen startten begin deze week een tegenoffensief in de noordoostelijke regio Charkov. Verrassend, want alle ogen waren op dat moment gericht op het zuiden, waar Oekraïne aan een ander tegenoffensief bezig is in de regio Cherson. 

Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski leverden die twee offensieven de voorbije week grote terreinwinst op, vooral in het oosten. Oekraïense troepen hebben tientallen dorpen bevrijd en in de afgelopen week meer dan 1.000 km² aan grondgebied heroverd in zowel het noordoosten (Charkov) als in het zuiden (Cherson).

BEKIJK - Oekraïense soldaten zouden al vijftig kilometer voorbij de frontlijn zijn opgeschoten:

Videospeler inladen...

Zelenski plaatste ook een video online waarin Oekraïense soldaten aankondigen dat ze het stadje Balaklia in de regio Charkov in handen hebben genomen. Als dat klopt, dan kan dat gevolgen hebben voor de Russische controle over het zuidoosten van de provincie Charkov. Russische troepen in de stad Izjoem, wat meer naar het zuidoosten, zouden dan kwetsbaar worden voor aanvallen.

Oekraïense troepen worden ook gesignaleerd aan de rand van Kupiansk, ten noorden van Izjoem. Die stad is naar verluidt een belangrijk logistieke centrum voor het Russische leger. Ook de herovering van die stad zou een ferme klap voor de Russen betekenen.

"Zeer bemoedigend"

Westerse militaire analisten bevestigen de Oekraïense terreinwinst en zeggen dat de Oekraïense troepen nu binnen het bereik zijn van de belangrijkste spoorweg die de Russen gebruiken om het oosten van Oekraïne te controleren. Als Oekraïense troepen nog verder oprukken, zouden duizenden Russische militairen afgesneden kunnen worden.

Ook de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin, zijn collega van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg juichen de terreinwinst toe. "We zien succes in Cherson, we zien enig succes in Charkov en dat is zeer, zeer bemoedigend", reageerde Austin. Blinken en Stoltenberg hebben het over "significante winst", maar waarschuwen dat het erop lijkt dat de strijd nog maanden zal voortgaan.

"Zwakke plek"

Opvallend: ook Rusland lijkt te erkennen dat Oekraïne belangrijke winst heeft geboekt. Althans, dat gaf het hoofd van het door Rusland aangestelde bestuur in de regio Charkov, Vitali Ganchev, toe op de Russische staatstelevisie. "Het feit dat ze door onze verdediging zijn gebroken, is al een substantiële overwinning voor de Oekraïense strijdkrachten", zei Ganchev. 

Een officiële reactie uit Moskou kwam er niet. Het Russische ministerie van Defensie plaatste wel een video online waarin Russische troepen te zien zijn die naar de regio worden gestuurd om de andere troepen daar te gaan versterken.

De terreinwinst van Oekraïne is de snelste opmars in maanden tijd die door beide partijen werd erkend en een van de grootste omslagen in de oorlog sinds de Russen zich terugtrokken rond de hoofdstad Kiev. Lange tijd bleef de frontlijn nagenoeg intact en boekten beide partijen amper terreinwinst. Volgens het Oekraïense leger is het nu in 3 dagen tijd zo'n 50 kilometer door het front rond Charkov opgeschoven.

"We hebben een zwakke plek ontdekt op een plek waar de vijand niet klaar was", verwoordde een adviseur van de president het. Volgens Oekraïne had Rusland namelijk duizenden militairen naar het zuiden verplaatst om een antwoord te bieden op het tegenoffensief in Cherson. Dat tegenoffensief in het zuiden heeft tot nog toe echter niet zo'n grote winst opgeleverd als nu in het oosten is gebeurd, gaf de adviseur toe.

De Russische invasie is inmiddels iets meer dan 6 maanden aan de gang. Sinds de start ervan eind februari zouden al tienduizenden mensen om het leven gekomen zijn. Miljoenen mensen sloegen op de vlucht en verschillende Oekraïense steden werden door het Russische leger aan puin geschoten.

Meest gelezen