Dirk Waem
Volledig scherm
© Dirk Waem

Discussie over glazen boxen domineert terreurproces: “Er zal geen proces zijn als boxen behouden blijven”

In het voormalige NAVO-gebouw in Evere vond vandaag de inleidende zitting plaats van het assisenproces over de terreuraanslagen in Brussel en Zaventem van 22 maart 2016. De discussie draaide het grootste deel van de dag rond de glazen boxen waarin de beschuldigden moeten plaatsnemen. “Laten we politieagenten plaatsen en de boxen afbreken, zodat er een waardige rechtspraak kan gebeuren”, klonk het onder andere bij de verdediging. De burgerlijke partijen stelden dan weer dat de nabijheid van de verdachten sommige slachtoffers kan verontrusten. Het duurde tot de vooravond voordat de getuigenlijst kon doorgenomen worden. HLN bracht live verslag uit vanop de de Justitia-site waar het terreurproces plaatsvindt. In dit liveblog herlees je minuut per minuut het verloop van de zogenoemde preliminaire zitting.

  1. Engie plant investering van 4 miljard euro, maar wil geen verlenging van kerncentrales met twintig jaar: “We hebben al genoeg werk”

    Engie plant investe­ring van 4 miljard euro, maar wil geen verlenging van kerncentra­les met twintig jaar: “We hebben al genoeg werk”

    De energiegroep Engie is van plan tot vier miljard euro te investeren in ons land tegen 2030. Dat heeft de nieuwe CEO van Engie België, Vincent Verbeke, vandaag bekendgemaakt. Zo pakt de Belgische marktleider uit met een nieuwe strategie, genaamd Energize2030, voor de komende jaren. Engie wil meer elektriciteit opwekken via hernieuwbare energie, investeren in flexibele capaciteit en een voorloper zijn in de verandering naar groene waterstofenergie. Maar er is momenteel niet veel enthousiasme over een eventuele levensduurverlenging van kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 met twintig jaar in plaats van tien jaar.
  2. “Geen politieke inmenging bij VRT”, zegt Dalle, nadat Groen en Vooruit om onafhankelijke audit vragen
    37

    “Geen politieke inmenging bij VRT”, zegt Dalle, nadat Groen en Vooruit om onafhanke­lij­ke audit vragen

    Oppositiepartij Groen wil dat er een audit wordt uitgevoerd om uit te zoeken of de VRT nog onafhankelijk kan werken. Ze zegt dat na berichten in De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen als zou de openbare omroep programma’s maken op maat van de Vlaamse regering. Katia Segers van Vooruit vroeg vorige week al een audit. Maar volgens Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) is er geen indicatie van “politieke inmenging”.