Duitse auto-industrie: “Toekomst van elektrische voertuigen nu al in gevaar”

Verscheidene topmannen van de Duitse autosector zijn van mening dat de energiecrisis de toekomst van elektrische wagens in gevaar brengt.

Naarmate de vraag naar elektrische voertuigen (EV’s) toeneemt, wordt de sector geconfronteerd met tal van obstakels om aan de productievereisten te voldoen. Dat de toeleveringsketen met meer opstoppingen kampt dan voor de coronacrisis, is intussen bekend. Maar nu luiden leiders uit de Duitse industrie ook de noodklok over de energieprijzen. De CEO’s waarschuwen dat deze gevolgen zullen hebben voor de productie en de verkoop van EV’s.

Bovendien kunnen, als de situatie aanhoudt of verslechtert, investeerders zich van de EV-markt afkeren. Daarna zou het aantal oplaadstations kunnen dalen, waardoor elektrische voertuigen dan weer minder praktisch worden om in het dagelijks leven te gebruiken en uiteindelijk minder aantrekkelijk blijken: een sneeuwbaleffect, dus.

Niet zo aantrekkelijk als voertuigen met verbrandingsmotoren

Door de stijging van de benzineprijzen was de vraag naar elektrische auto’s gestimuleerd, maar de recente hausse van de elektriciteitsprijzen heeft die tendens veranderd. In Duitsland zijn de prijzen met een derde gestegen in vergelijking met een jaar geleden. Dit maakt EV’s minder voordelig, aangezien de kloof tussen elektriciteit en benzine kleiner wordt.

Het opladen van een EV – hetzij thuis, hetzij via een oplaadpunt onder contract – kost eigenaars nu al 10 procent meer (soms nog meer). En dit is nog maar het begin. Verdere prijsstijgingen worden namelijk verwacht, aangezien de prijs van elektriciteit gekoppeld is aan de prijs van gas, en de gasleveringen aan Duitsland via de Nord Stream 1-pijpleiding al bijna twee weken tot nul zijn herleid; Rusland heeft in feite de kraan dichtgedraaid.

De exploitanten van oplaadstations hebben intussen hun prijzen verhoogd, zowel voor basis- als voor ultrasnel laden. Terwijl winkels die vroeger hun klanten gratis opladen aanboden tijdens hun aankopen, nu ook geld vragen.

Bedreiging voor de sector

“Exploderende elektriciteitsprijzen zouden uiteindelijk een acuut gevaar kunnen vormen voor de autotransitie, en we moeten op dat vlak heel voorzichtig zijn”, vertelde mobiliteitseconoom Stefan Bratzel aan Duitse media, zo meldt The Guardian. “Als EV’s duurder worden in het gebruik, zou de opleving van elektrische mobiliteit van korte duur kunnen zijn, omdat bijna niemand nog een elektrische auto zal kopen.”

Bratzel roept de Duitse regering op maatregelen te nemen om de prijs van elektriciteit lager te houden dan die van benzine, zodat de vraag naar EV’s hoog blijft. Dit is van cruciaal belang voor de toekomst van EV’s, volgens Bratzel en andere voorstanders van elektrisch rijden. “Die stimulans voor de markt moet er zijn, en dat staat nu absoluut centraal”, zei de econoom.

(lb/ns)

Meer
Auto
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - Alain De Jong
Gocar.be - Robin Van den Bogaert
Gocar.be - David Leclercq
Meer Auto