©  cka

Ouders zonder kinderopvang organiseren noodcrèche op het kabinet van minister Crevits

Een vijftigtal misnoegde ouders hebben woensdagvoormiddag kinderopvang georganiseerd in de onthaalhal van het kabinet van minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V). “Er moeten meer middelen naar de opvang gaan. Het welzijn van de kinderen hangt samen met dat van de begeleiders.”

Amaury Michaux
Bron: BELGA

Een vijftigtal Brusselse, maar ook Vlaamse ouders hebben woensdagvoormiddag de kinderopvang georganiseerd in de onthaalhal van het kabinet van minister Crevits. Ook kinderbegeleiders steunden de actie. Daarmee willen ze de problemen in de kinderopvang in Brussel en Vlaanderen onder de aandacht brengen. “Onze crèche is twee van de drie weken gesloten omdat er te weinig begeleiders zijn”, vertelt initiatiefnemer Thomas Schoenaerts (38).

“Met een aantal ouders hebben we daarop beslist om zelf opvang te regelen en om de beurt nemen wij een dag verlof en staan we met twee personen in voor zes kindjes. Wij zijn aan het einde van de dag echt kapot, ik kan me voorstellen dat begeleiders die acht tot negen kinderen moeten opvangen de job niet meer zien zitten en uitvallen met een burn-out.”

Duidelijk signaal

Schoenaerts heeft zich daarom met heel wat andere Brusselse en Vlaamse ouders verzameld om een signaal uit te sturen. “We hopen dat deze symbolische opvang iets teweeg kan brengen. Het is duidelijk dat we in de puree zitten en dat deze problemen opgelost moeten worden. We willen dat er structurele oplossingen komen en dat er meer middelen worden vrijgemaakt voor de kinderopvang. Zo kunnen de begeleiders gelukkiger worden en onze kinderen ook. Het welzijn van beide groepen hangt aan mekaar.”

Minister Hilde Crevits (CD&V) nam woensdag ook de tijd om met de initiatiefnemers te spreken. “We hebben veel begrip voor de actie van deze ouders”, vertelt woordvoerder Arne De Brabandere. (lees verder onder de foto)

“We zitten in een moeilijk periode en er is in het algemeen een tekort aan personeel op de arbeidsmarkt. Voor kinderbegeleiders staan een duizendtal vacatures open en op korte termijn moeten we dus extra personeel vinden. Zo hebben we al verschillende initiatieven gelanceerd en volgen zo’n 850 werkzoekenden bij de VDAB een opleiding voor kinderbegeleider. Die personen zouden dus vrij snel kunnen ingezet worden.”

Werkdruk

Tegelijk klinkt het dat ook de werkdruk voor kinderbegeleiders naar omlaag moet. “De minister heeft een aantal voorstellen gedaan naar de Vlaamse regering om de werkdruk voor kinderbegeleiders te verlagen. Een daarvan is dat begeleiders van de allerkleinste kinderen een minder groot aantal kinderen zouden moeten opvangen. Het is logisch dat je voor de allerkleinsten een andere norm hanteert dan voor kinderen van twee jaar. Als zo de druk minder wordt, dan zal er een grotere aantrekkingskracht komen voor de job van kinderbegeleider.” (Lees verder onder de foto)

Ook enkele kinderbegeleidsters kwamen met de bolderkar en de kinderen protesteren aan het kabinet van minister Crevits.  ©  AMG

“Wij vinden het heel leuk dat dit protest van de ouders uitgaat en dat het niet altijd wij zijn die aan de alarmbel moeten trekken”, vertellen Coralie Vanderstappen (30) en Meska Kolic (28) van kinderdagverblijf MiniMabo. “Zelf hebben we twee maanden lang noodopvang moeten doen door zieke collega’s. De druk op onze schouders wordt zeer groot en dat is zeer vermoeiend. De kinderen staan bij ons op de eerste plaats, maar door de bijkomende taken wordt die druk zeer groot. Er wordt op administratief vlak ook veel meer van ons verwacht dan vroeger.”

Coralie en Meska hopen dat er eindelijk verandering in deze situatie komt. “We hebben de indruk dat er niet naar ons geluisterd wordt. Maar door de enorme werkdruk kan de veiligheid van de kinderen niet meer gegarandeerd worden en dat is helemaal niet ok. Wij hopen dat deze situatie echt verandert en daarom laten we ook onze stem hier horen.” (Lees verder onder de foto)

Ook Sander Van Duppen (35) kwam samen met zijn dochter actie voeren aan het kabinet van minister Hilde Crevits.  ©  AMG

“De sector zelf heeft al heel lang aangeklaagd wat de moeilijkheden en de uitdagingen zijn, maar daar lijkt geen gehoor aan gegeven te worden. Het is tijd dat we dus ook als ouders in actie te schieten. Veel ouders beseffen ook soms niet dat het niet goed gaat met hun crèche omdat de kinderbegeleiders een gigantisch verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Pas als het fout loopt – zoals bij ons het geval is – besef je dat het eigenlijk al te laat is.”

Daarom richtten de ouders ‘crisiscrèche Crevits’ in. “Naast alle eisen van de sector zelf vragen we als ouders ook een oplossing voor noodsituaties. Wij kunnen geen weken thuisblijven om voor onze kinderen te zorgen als je fulltime moet gaan werken. Als zelfstandige kan ik niet meer vooruitkijken wanneer ik beschikbaar ben. Dat geeft enorm veel stress en klanten gaan meer terughoudend zijn om opdrachten aan te bieden als ze niet op je kunnen rekenen. In deze onzekere tijden is inkomstenverlies het laatste wat je wilt meemaken.” (Lees verder onder de foto)

Evelien Chiau (31) is voormalig kinderbegeleidster en momenteel freelance copywriter.  ©  AMG

“Tien jaar geleden vond ik al dat de werkdruk op een crèche te hoog was. Je kon de kinderen niet geven wat ze nodig hadden en daar werd ik heel ongelukkig van. Op dit moment ben ik zelfstandige en pleegouder en dus is de crèche voor mij heel belangrijk.”

Evelien kan zelf met haar kind nog terecht in de crèche, maar beseft dat dit stilaan een voorrecht in Brussel is. “Ik hoop echt dat er eens iets verandert. We blijven maar horen dat er geen budget is, maar dat antwoord volstaat niet meer. Ik hoop dat deze acties iets losmaken en dat het de politiek echt duidelijk wordt dat ze moeten ingrijpen. Zeggen dat er geen budget is, is een politieke keuze. Er moet dus gewoon budget vrijgemaakt worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer