Een dak vol zonnepanelen? Niet twijfelen, zeggen experts duurzame energie Dirk Van Evercooren (links) en Alex Polfliet (rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
Een dak vol zonnepanelen? Niet twijfelen, zeggen experts duurzame energie Dirk Van Evercooren (links) en Alex Polfliet (rechts). © RV/Swirko/ODE

Hoe snel verdien ik zonnepanelen terug? Moet mijn dak zuidgericht zijn? En wat als ik een appartement huur? Experts beantwoorden 9 vragen over zonnepanelen

De hoge energieprijzen veroorzaken een stormloop op zonnepanelen, maar hoe interessant zijn ze precies? Hoeveel bespaar je maandelijks op je energiefactuur? Zijn zonnepanelen interessant op een klein dak? Experts Alex Polfliet en Dirk Van Evercooren beantwoorden 9 prangende vragen over zonnepanelen. “Een zuidgericht dak? Soms is het interessanter om je panelen naar het oosten of westen te richten.”

24 reacties

  • Hugo De Leeuw

    2 jaar geleden
    Niemand vermeld de prosumententaks, ik heb 10 panelen en nog een terugdraaiende teller, ik heb dan ook een nergatief vebruik, dus ik heb overschot. Wat mag ik betalen 105€ meterhuur en 225€ prosumententarief is 330€ per jjaar voor niets te verbruiken??
  • Martin Meuris

    2 jaar geleden
    Livios beweert zelfs dat men de zonnepanelen nu op 2,5 jaar terugbetaald heeft. Wie gelooft die onzin, allemaal leugens! Als je een installatie hebt voorzien van jaarlijks verbruik van 3000kWh kan je slechts 1/3 dus 1000kWh direct tijdens productie gebruiken. De rest dus 2000kWh gaat naar het net, dus moet ik nog 2000kwh volle pot betalen en krijg ik voor wat op het net is gezet een peulschil. Leg me dan eens uit hoe ik hieruit na 2,5 jaar uit de kosten ben, onzin en fake news noem ik het.
  • Stefaan BOGAERT

    2 jaar geleden
    Toch eigenaardig dat men nu al weet dat we niet meer terugkeren naar de prijzen van 2020. Men had toch gezegd dat wind en zon gratis zijn??Geen enkele expert spreekt over de weerslag van de subsidies en tegemoetkomingen op het kadastraal inkomen.Een kennis installeerde had vorig jaar een nieuwe warmwaterboiler, luchtcirculatiesysteem en elektrische radiatoren.BTW 6%.Dit jaar vraagt het kadaster 300€ meer.6% is éénmalig.Belastingen blijven voor altijd!!Boerenbedrog!!
  • Constant Sels

    2 jaar geleden
    Zonnepanelen op het dak van een appartement! Deze tekst hierboven was nuttig, want maandag komt hierover mijn voorstel op een Bijzondere Algemene Vergadering. Zijn wij dan de pioniers die 10 jaar na de bouw misschien zonnepanelen gaan plaatsen voor elk appartement?
  • Jeroen Debaere

    2 jaar geleden
    Ben al jaren reuzeblij met onze zonnepanelen . Een fantastische investering. Zeker als je weet dat er door klimaatverandering steeds zonnigere zomers zijn. Deze (lange) zomer bijvoorbeeld is een godsgeschenk voor mensen die zonnepanelen hebben. Wij maken ons geen zorgen over factuur.