Zo'n 1.100 mensen kunnen volgende week preventief vaccin krijgen tegen apenpokken in Antwerpen 

In het vaccinatiecentrum in Antwerpen kunnen volgende week donderdag zo'n 1.100 mensen voor het eerst preventief een vaccin tegen de apenpokken krijgen. Het gaat om een proefproject. Mannen die seks hebben met mannen en die het afgelopen jaar minstens 1 soa hebben gehad, kunnen zich aanmelden voor een vaccin.  

Op donderdag 22 september start in Antwerpen een pilootproject waarin preventief gevaccineerd wordt tegen het apenpokkenvirus. 1120 mensen zullen zich vrijwillig kunnen laten vaccineren in het Antwerps vaccinatiecentrum, waar ook de coronavaccinaties plaatsvinden.  

De vooraf afgebakende doelgroep zijn mannen die seks hebben met mannen en het voorbije jaar minstens 1 soa hebben gehad. Zij zijn de grootste risicogroep om het virus te krijgen. "We zien dat sinds de start van de uitbraak van het apenpokkenvirus zo'n 400 mensen besmet zijn, voornamelijk mannen in de leeftijdsgroep van 20 tot 59 jaar, die seks hebben met mannen. Maar er komen wekelijks nog nieuwe besmettingen bij. We willen op die manier een doelgroep bereiken die vandaag nog niet gekend is bij de HIV-referentiecentra", zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V).

Meer vaccins in het najaar

In het najaar worden extra vaccins verwacht waardoor nog meer mensen zich kunnen laten vaccineren. "Via dit proefproject willen we bekijken hoe we de doelgroep die niet gekend is bij de HIV-referentiecentra maar die wel in aanmerking komt voor preventieve vaccinatie op een goede manier kunnen bereiken", zegt Crevits.

Om een vaccin te krijgen, moet je je vooraf inschrijven via de website van Zorg en Gezondheid, en is een verwijsbrief van je arts nodig.

Meest gelezen