Rusland rekruteert criminelen voor de oorlog in Oekraïne: "Na zes maanden dienst ben je vrij"

Vanuit Rusland is een video opgedoken waarin Jevgeni Prigozjin, de leider van het beruchte huurlingenkartel Wagner, in een gevangenis mensen poogt te ronselen om te gaan vechten in Oekraïne. In ruil voor zes maanden dienst in de groep zouden de gevangenen kwijtschelding van hun straf krijgen. Wie deserteert, zou geëxecuteerd worden. De video zou eerdere berichten bevestigen dat Rusland criminelen ronselt voor de oorlog in Oekraïne.

He is niet duidelijk wie de video gemaakt en uitgebracht heeft, maar wel is duidelijk de hoofdfiguur te zien: Jevgeni Prigozjin, een Russische zakenman die erg nauwe banden heeft met president Vladimir Poetin. Prigozjin is ook de eigenaar van PMC Wagner -beter bekend als de Wagner Groep- een privébedrijf dat huurlingen ronselt en bij de opleiding en operaties nauw samenwerkt met het Russische leger.

BEKIJK - "De derde zonde is plunderen, inclusief elk seksueel contact met lokale vrouwen, flora en fauna, mannen, alles", zegt eigenaar Wagner Group Jevgeni Prigozjin:

Videospeler inladen...

In de video is te zien hoe Prigozjin een groep gedetineerden toespreekt in een gevangenis in Rusland. Hij belooft hen dat hun straf kwijt zal worden gescholden als ze bereid zijn om zes maanden dienst in de Wagner Groep te doen. In feite is dat verboden door de Russische wet, maar Prigozjin maakt zich sterk dat dat hier niet geldt: "Niemand gaat terug naar de gevangenis. Als je zes maanden dienst achter de rug hebt, ben je vrij", belooft de zakenman.

Alcohol, drugs en seksuele contacten met lokale vrouwen, flora, fauna, mannen of gelijk wat, zijn verboden

Hij legt wel sterke regels op aan de rekruten. Zo moeten ze wel een goede fysieke conditie hebben. Ze mogen ook geen alcohol of drugs gebruiken en geen seks hebben met lokale vrouwen, mannen, flora, fauna, niks". Hij waarschuwt de gevangenen ook dat het in Oekraïne "een harde oorlog is, niet te vergelijken met die in Tsjetsjenië of andere". 

Volgens de BBC is het voor "95 procent zeker" dat het gaat om Jevgeni Prigozjin op basis van zijn uitzicht, zijn manier van doen en zijn stem. Prigozjin -ooit een privékok voor Poetin- heeft altijd beweerd dat hij niets te maken heeft met de Wagner Groep, maar in de video stelt hij zich wel voor als vertegenwoordiger van "dat bedrijf". 

Eerder circuleerden er al berichten dat de Wagner Groep of het Russische leger criminelen zouden inzetten in de strijd in Oekraïne. Dat zou aantonen dat Moskou het moeilijker krijgt om militairen te ronselen voor de oorlog, zeker nu er zware verliezen worden geleden. 

Wagner doet het vuile werk voor Poetin

De Wagner-groep is een erg schimmige organisatie. Het zou een privébedrijf zijn gespecialiseerd in beveiliging, maar volgens sommige waarnemers zou het gewoon een onderdeel zijn van het Russische leger of ordediensten. 

De groep is opgericht door Dimitri Oetkin, een gewezen lid van een elite-eenheid van de Russische geheime diensten. De naam Wagner verwijst naar de bekende Duitse componist en suggereert sympathie voor het nazisme. Oetkin heeft in 2016 wel een eretitel gekregen van de Russische president Vladimir Poetin. 

Wagner duikt op waar er conflicten zijn. Zo waren leden in 2014 in Oekraïne actief bij de annexatie van het Krimschiereiland en bij de afscheiding van de rebellerende gebieden Loegansk en Donetsk in het oosten van Oekraïne.

Dat is echter niet het enige werkterrein van Wagner. Zo waren strijders van de groep ook betrokken bij de conflicten in Syrië (waar ze Assad steunden) en Libië (in de rangen van krijgsheer Haftar). Ook waren leden van Wagner actief in onder meer de Centraal-Afrikaanse Republiek en Mali. Op al die plaatsen raakte Wagner berucht wegens schendingen van de mensenrechten. 

Het zit overigens niet altijd mee: enkele jaren geleden sneuvelden honderden Wagner-huurlingen in een Amerikaans bombardement in het oosten van Syrië.

Meest gelezen