©  BELGA

Roberto Martinez haalt Zeno Debast (18) bij Rode Duivels en zet deur op kier voor Julien Duranville (16): “Niet langer naar leeftijd kijken, wel naar potentieel”

Roberto Martinez heeft vrijdagmiddag zijn ruime selectie voor de Nations League-wedstrijden tegen Wales (22 september) en Nederland (25 september) bekendgemaakt. De bondscoach van de Rode Duivels verraste door de 18-jarige Anderlecht-verdediger Zeno Debast voor het eerst te selecteren. Jérémy Doku is er niet bij, hij zit in de selectie van de U21. De clubloze Jason Denayer is er verrassend wel bij “maar hij zal niet spelen tegen Wales en Nederland”, aldus Martinez. Verder geen Dennis Praet en Adnan Januzaj, wel Dodi Lukebakio.

Wim Conings en Jonas Withouck

Volgende week begint de laatste interlandperiode voor het WK in Qatar. De grootste afwezige is uiteraard Romelu Lukaku: de spits van Inter staat al enkele weken aan de kant met een blessure. “Ik denk dat hij nog een weekje out zal zijn en dat hij snel weer zal kunnen spelen voor Inter”, aldus de bondscoach. Toch besloot Martinez hem niet op te roepen. “Hier moet je voorzichtig mee zijn. Hervallen in dit type blessure zou een risico geweest kunnen zijn voor het WK.”

Doku en/of Duranville kunnen nog naar WK

De afwezigheid van Jérémy Doku is dan wel weer verrassender. De vleugelaanvaller speelde door blessureleed al niet meer voor de Rode Duivels sinds het EK in 2021. Nu hij wel fit is, is hij geselecteerd voor de beloften. Maar dat betekent volgens de bondscoach niet per se dat Doku niet meegaat naar Qatar. “Hij heeft weinig gespeeld bij zijn club, dus voor deze interlands vonden we het beter om hem bij de beloften te laten spelen.”

“Jongens die er nu niet bij zijn, maken alsnog kans om er op het WK bij te zijn”, vervolgt Roberto Martinez. Hij gaf eerst al het voorbeeld van Jérémy Doku, maar begint dan plots ook over Julien Duranville. “Hij is een uitzonderlijk talent dat nu opgeroepen werd voor de U19. We gaan nu afwachten hoe hij het daar doet.”

Debast slaat beloften over

De bondscoach liet Zeno Debast zowaar de nationale beloften overslaan. “Hij speelde al geweldig bij de U19. In juni zat hij met een kleine blessure, waardoor hij niet mee kon doen met de beloften. Achter de schermen deed hij al mee met de Rode Duivels, dus we hielden hem al in de gaten. Hij begon het seizoen supersterk, hij is een heel indrukwekkende jonge spelers. Dan moet je niet langer naar de leeftijd, maar wel naar zijn geweldige potentieel kijken. Dit is een grote kans voor hem.”

Martinez wil clubloze Denayer helpen

De clubloze Jason Denayer is er verrassend wel bij, maar spelen zal de verdediger niet doen. “Wij hebben zijn data en willen hem helpen. We willen hem weer het gevoel geven dat hij een voetballer is”, licht de bondscoach toe. “Want als je geen club hebt, ben je geen voetballer. Op deze manier kan hij meteen vertrokken zijn als hij bij een club tekent.” En wat als Denayer geen club vindt voor het WK? “Dan gaat hij niet mee”, bevestigt Martinez.

De Rode Duivels spelen tegen Wales en Nederland voor een plaatsje in de Final Four van de Nations League. Momenteel staan onze Noorderburen aan de leiding met tien punten en is België tweede met zeven punten. De laatste groepswedstrijd in en tegen Nederland op zondag 25 september wordt wellicht cruciaal.

 ©  BELGA

De 30-koppige selectie:

Doelmannen: Thibaut Courtois, Simon Mignolet, Koen Casteels, Matz Sels

Verdedigers: Toby Alderweireld, Dedryck Boyata, Timothy Castagne, Jason Denayer, Wout Faes, Brandon Mechele, Thomas Meunier, Arthur Theate, Jan Vertonghen, Zeno Debast

Middenvelders: Yannick Carrasco, Kevin De Bruyne, Leander Dendoncker, Thorgan Hazard, Alexis Saelamaekers, Amadou Onana, Youri Tielemans, Hans Vanaken, Axel Witsel

Aanvallers: Michy Batshuayi, Charles De Ketelaere, Eden Hazard, Dries Mertens, Lois Openda, Leandro Trossard, Dodi Lukebakio

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Verschaeren en Doku bij beloften

De Belgische beloften nemen het in de interlandbreak op tegen Nederland (EK-kwalificatie) en Frankrijk (vriendschappelijk). De grootste namen in de selectie van Jacky Mathijssen zijn Yari Verschaeren en Jérémy Doku.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

    Aangeboden door onze partners
    Aangeboden door onze partners

    Beste van Plus

    Lees meer