Een beeld dat we deze winter niet zullen zien want Comeos kondigt aan dat alle lichten van etalages en reclamepanelen één uur na sluitingstijd doven. ©  fvv

Thermostaat naar 19 graden en donkere winkelstraten na sluiting: ook winkels grijpen in tegen torenhoge energieprijzen

“In duizenden winkels wordt vanaf 1 oktober de temperatuur verlaagd naar 19 graden, sluiten ze de deuren die normaal wijd openstaan en gaat het licht één uur na sluiting uit in etalages, op de parking en van reclamepanelen.” Dat kondigt Dominique Michel, CEO van sectorfederatie Comeos, aan. “In tijden dat mensen thuis de verwarming lager zetten, kun je het niet maken dat een winkelstraat in licht van etalages baadt. Dit wordt een grote energiebesparing voor ons land.”

Chris Snick

“In Nederland is er een aanbeveling voor de winkels om de temperatuur deze winter naar 19 graden te verlagen”, zegt Michel. “Wij wilden geen aanbeveling. Iedereen kan die toepassen en uiteindelijk volgt maar een klein deel ze op. Wij wilden actie ondernemen. En die actie komt er nu onder de noemer ‘Responsible Commerce’ met ingrepen op basis van de verlichting, de thermostaat én ook de deuren die niet langer openstaan. Dat gebeurt in al onze sectoren: supermarkten, meubelwinkels, kledingzaken, sportwinkels, fastfoodketens, optiekers, doe-het-zelfzaken ... Noem maar op. Qua verwarming kan er zo 7 procent bespaard worden, bij het licht gaat het per zaak om 12,5 tot zelfs 15 procent. Daarmee geven we een duidelijk signaal. Je kan gezinnen niet vragen om de thermostaat te verlagen of het licht zoveel als mogelijk te doven, als op datzelfde moment een volledige winkelstraat in licht baadt door etalages. Dat botst.”

Volgens energiemakelaar Enbro kan de gemiddelde kledingwinkel deze winter zo een kleine 3.000 euro besparen op gas en elektriciteit. “Bij een supermarkt van 2.000 vierkante meter kan dat een 14.800 euro zijn”, zegt CEO Luc Demeyere.

Veiligheid

Dominique Michel, CEO van Comeos ©  COMEOS

“Voor de bedrijven zelf is dit, naast een stevig signaal, inderdaad ook een mooie besparing, want ze lijden fors onder deze hoge prijzen”, zegt Michel. “En toch merkten we dat ze moeilijk op eigen houtje deze knoop doorhakten. Want als je beslist om ’s nachts je lichtreclame uit te zetten en de temperatuur te verlagen terwijl je concurrent honderd meter verder niets doet, schiet je in eigen voet. Daarom was het nodig om als sector op te treden en samen op de kar te springen met een gezamenlijk besluit. Enkele weken geleden schreef ik al onze leden aan met de vraag wat we wilden en konden doen. Dit is het resultaat van weken overleg. Ik zeg niet dat iedereen meteen overtuigd was om deel te nemen, maar velen doen dat wel. Namen noemen we niet, we komen als sector naar buiten met deze beslissing. Maar tientallen van de grootste ketens stemden al toe. En die hebben veel winkels. Wie nog niet mee in het plan stapte, zal dat zeer waarschijnlijk doen als die merkt hoeveel anderen er deelnemen.”

Hij haalt wel aan dat er enkele uitzonderingen mogelijk zijn. “Qua veiligheid kun je ’s nachts niet op elke plek de parking volledig in het duister hullen en daarrond ook alle winkels. In overleg met de politie kan daar de beste oplossing gezocht worden. Net zoals sommige winkels de deur open moeten laten omdat er afspraken zijn met de brandweer rond evacuatie. Voor de horeca is het licht ’s nachts doven geen probleem, maar de temperatuur op negentien zetten ligt daar moeilijker. Mensen willen er comfortabel eten. Maar soit, dat zijn de uitzonderingen op een besparing die zeer groot is voor het land.”

Prijzen doen zakken

“Hoe groot het effect is, valt niet te berekenen”, zegt energie-econoom Johan Albrecht (UGent). “Maar gezien het hoog aantal winkels dat hier vermeld wordt en daarmee ook het groot aantal vierkante meters, is het een significante besparing. Het zal ons ook helpen om te voldoen aan de vraag die Europa vorige zomer aan elke lidstaat stelde om 15 procent minder gas te verbruiken. Wat belangrijk is om uiteindelijk tot een prijsverlaging te komen. Want de zeer hoge prijzen zijn een reactie op de grote onzekerheid of Europa de wintermaanden zal doorkomen. Zolang die onzekerheid er is, kan er makkelijk verkocht worden aan zeer hoge prijzen. Blijkt tijdens de eerste maanden van de winter dat Europa het zelfs zonder leveringen uit Rusland lukt, dan kan de rust op de markt wederkeren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer