Vrouwen verbranden hoofddoek tijdens aanhoudend protest in Iran, "zeker 6 doden en 75 gewonden"

Bij de aanhoudende protesten in Iran tegen de regering zijn al minstens zes doden en 75 gewonden gevallen. Dat heeft de Hengaw Organisation for Human Rights gemeld, een Noorse organisatie die de schendingen van de mensenrechten in Iran volgt. De protesten zijn gestart na de dood van een 22-jarige vrouw. Mahsa Amini stierf vorige week vrijdag nadat ze was opgepakt door de zedenpolitie omdat ze de hijab-wetten had overtreden en haar hoofddoek niet correct zou hebben gedragen. Het protest lijkt zich steeds verder uit te spreiden over het land. 

In de Iraanse hoofdstad Teheran zijn gisteravond opnieuw duizenden boze mensen de straat opgekomen. Ze scandeerden leuzen als: "Vrouwen, leven, vrijheid". Er werden ook hoofddoeken in brand gestoken. Posters van de opperste spirituele leider, Ali Khamenei, werden vernield. Ze toonden op hun smartphones ook beelden van protesten die in tientallen kleinere dorpen werden gehouden. Het protest lijkt zich over steeds meer plaatsen te verspreiden. 

"Minstens zes doden"

Bij de protesten kwamen al verschillende mensen om het leven. Een 16-jarige jongen en een 23-jarige man werden gedood toen veiligheidstroepen gisteravond het vuur openden op demonstranten in Piranshahr en in Urmia, twee provincies in het westen van het land, volgens Hengaw.

De organisatie meldde ook dat er eergisteren drie mannelijke demonstranten waren neergeschoten door veiligheidstroepen in de westelijke provincie Koerdistan. Eén man werd doodgeschoten in Saqez, de thuisstad van de jonge vrouw Amini, en twee anderen in de steden Divandarreh en Dehgolan. 

Hengaw had eerder de dood van een andere man in Divandarreh gemeld, maar familieleden zeiden dat hij in kritieke toestand in het ziekenhuis lag. Er zouden nog minstens 75 mensen gewond geraakt zijn, tijdens de protesten, volgens Hengaw. 

De politie gebruikte traangas om de menigte uiteen te drijven tijdens de demonstraties, gaf de organisatie nog aan. De betogers gooiden stenen naar de politie en staken politievoertuigen in brand.  

Het staatspersbureau Irna zei intussen dat een politiemedewerker is overleden aan verwondingen die hij gisteren opliep bij gewelddadige confrontaties tussen de demonstranten en de politie in de zuidelijke stad Shiraz.

Hoeveel mensen exact zouden zijn omgekomen, is niet duidelijk.

BEKIJK - Vrouwen verbranden hoofddoeken:

Videospeler inladen...

Vrouwen die hijab-wetten overtreden, hard aangepakt

Vrijdag overleed de 22-jarige Koerdische vrouw, Mahsa Amini, in een ziekenhuis, nadat ze drie dagen in coma had gelegen. De jonge vrouw werd vorige week dinsdag door de zedenpolitie in Teheran opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet correct zou hebben gedragen. De jonge vrouw stortte in in het detentiecentrum en raakte in coma. 

Er waren berichten dat de politie het hoofd van mevrouw Amini met een wapenstok sloeg en haar hoofd tegen een van hun voertuigen sloeg

Verenigde Naties

"Er waren berichten dat de politie het hoofd van mevrouw Amini met een wapenstok sloeg en haar hoofd tegen een van hun voertuigen sloeg", zei waarnemend Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Nada al-Nashif.

Protest Iran
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Ze zei voorts dat de VN "talrijke, geverifieerde video's van gewelddadige behandeling van vrouwen" had ontvangen toen de zedenpolitie de afgelopen maanden hun straatpatrouilles uitbreidde om hard op te treden tegen diegenen die een "losse hijab" dragen. "De autoriteiten moeten stoppen met het aanvallen, intimideren en vasthouden van vrouwen die zich niet aan de hijab-wetten houden," voegde ze eraan toe. Al-Nashif riep op tot de intrekking van deze wetten. Voorts vraagt al-Nashif een onderzoek naar de dood van de vrouw.

Al-Nashif uitte bovendien haar bezorgdheid over "het onnodige of onevenredige gebruik van geweld" tegen de duizenden mensen die protesteren tegen de regering sinds Mahsa Amini stierf.

Protest Iran
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Politie: "Ze werd niet mishandeld"

Maar de politie heeft ontkend dat Amini werd mishandeld. Ze beweerden dat de jonge vrouw stierf aan "plots hartfalen". Haar familie daarentegen zei dat Amini fit en gezond was en geen reeds bestaande hartaandoening had. 

Een assistent van de Iraanse opperste leider Ali Khamenei bracht eergisteren een bezoek aan de familie van Amini en zei dat "alle instellingen actie zullen ondernemen om hun geschonden rechten te verdedigen". Daarover rapporteerden de staatsmedia. 

De protesten in het land vallen op door hun omvang en feministische aard. De laatste protesten van deze omvang dateren van drie jaar geleden, toen de regering de gasprijzen had verhoogd.

Protest Iran
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen