Kan het Belgische leger ook duizenden reservisten oproepen, zoals dat nu in Rusland gebeurt? 

Rusland roept 300.000 reservisten op om mee te gaan vechten aan het front in Oekraïne, maar hoe zit dat in België? Beschikt ons leger ook over zo'n uitgebreide reservelijst? Of zouden wij het moeilijker hebben om extra mankracht te vinden in het geval dat er een oorlog zou uitbreken? 

Het Russische leger heeft in totaal zo'n 2 miljoen mannen op de reservebank zitten.  300.000 van hen zullen nu worden opgeroepen om deel te nemen aan de oorlog in Oekraïne. Maar wat als ons land plots opnieuw voor een oorlog zou staan? Hebben wij dan ook zoveel reserve-strijdkrachten die we naar het front kunnen sturen? 

"Dat is bij ons toch niet zo eenvoudig", zegt oud-kolonel Roger Housen in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Wij hebben minder ex-dienstplichtigen dan Rusland. De militaire dienstplicht is bij ons sinds 1993 opgeschort, wat wil zeggen dat die poule nu grotendeels bestaat uit vijftigplussers. Die kan je niet zomaar naar het front sturen." Die ex-dienstplichtigen zijn meestal dus niet langer oproepbaar.

Dat betekent dat de Belgische Defensie elders op zoek moet naar reservisten. "Die lijst bestaat nu voornamelijk uit mensen die tijdelijk een contract hebben gehad bij het leger. Ze zijn daarna vertrokken, maar staan nu nog op de reservelijst", legt Housen uit. "Of er zijn de beroepsmilitairen die voor hun pensioen de actieve dienst verlaten hebben. Die zijn verplicht om nog een tijdje oproepbaar te blijven, in geval van nood." 

Je kan je ook vrijwillig als reservist aanbieden bij het leger

Roger Housen, oud-kolonel

Daarnaast kan het Belgische leger ook nog rekenen op een groep mensen die zich vrijwillig als reservist hebben aangemeld. "Je kan je op drie manieren vrijwillig aandienen", aldus Housen. "Ofwel doorloop je een korte opleiding en kom je elk jaar terug voor een opfrissingscursus. Ofwel ga je één jaar voltijds aan de slag als reservist bij het leger. Ofwel kan je als student tijdens de vakantieperiode een militaire opleiding volgen. Op die manier krijgen alle vrijwilligers een basisopleiding zodat ze zeker met wapens kunnen omgaan." 

Hoelang is de Belgische reservistenlijst?

Op hoeveel reservisten kan het Belgisch leger dan in totaal rekenen? "Ik schat dat er nu zo'n 5.000 reservisten zijn", zegt Housen. "Die mensen zijn ook allemaal verplicht om gevolg te geven aan een oproep van het leger, als er bij wet een mobilisatie zou worden afgekondigd. Doe je dat niet, kan je juridisch vervolgd worden."

Maar wat als de reservelijst niet volstaat? Kan ons land dan overgaan tot een algemene mobilisatie? "In de praktijk heeft dat weinig zin", besluit Housen. "Er is minstens 8 maanden opleiding nodig als iemand wil leren werken met de wapensystemen die ons leger op dit moment gebruikt. Het duurt dus heel lang voor mensen echt inzetbaar zijn."

Meest gelezen