Duurzame batterijfabriek voorziet jaarlijks 20.000 elektrische auto’s van grafiet

Het Noorse bedrijf Vianode investeert 2 miljard Noorse kronen (195 miljoen euro) in de bouw van haar eerste duurzame batterijfabriek. Tegen 2024 zal de fabriek jaarlijks anodegrafiet produceren voor zo’n 20.000 elektrische auto’s. De materialen worden gemaakt met 90 procent minder CO2-uitstoot dan nu.

De gemiddelde elektrische auto bevat 70 kilo grafietmaterialen. Grafiet -laagjes van koolstof- wordt nu veel gebruikt als anode, de negatieve elektrode in een batterij. Lithium kan zich daaraan gemakkelijk hechten. Vianode maakt synthetisch grafiet uit grafietkoolstof.

Duurzame productie

De grafietmaterialen worden gemaakt met 90 procent minder CO2-uitstoot dan de huidige standaardmaterialen. Bovendien, schrijft Vianode in het persbericht, kunnen de batterijen sneller opladen, hebben ze een groter bereik, een langere levensduur en zijn ze beter recyclebaar.

Een batterijfabriek in Noorwegen is volgens Vianode een stap in de richting om onafhankelijker te worden van andere landen. “Europa wordt geconfronteerd met een aanzienlijk tekort aan grafietmaterialen tegen 2030, dat Vianode wil aanpakken met het hoogwaardige aanbod”, zegt Stian Madhus, algemeen directeur van Vianode in het bericht.

Toekomstplannen

Naast de bouw van de fabriek in het Noorse Herøya bereidt Vianode plannen voor om een tweede fabriek te bouwen in 2030. Daar moeten jaarlijks zo’n 2 miljoen elektrische auto’s van grafiet worden voorzien. “Daarmee kan een aanzienlijk deel van de wereldwijde EV-markt worden bestreken”, schrijft Vianode.

Meer