Minstens 17 doden in Iran bij aanhoudend protest na dood jonge vrouw, president belooft onderzoek

In Iran zijn bij protesten naar aanleiding van de dood van een 22-jarige vrouw, die haar hoofddoek foutief droeg, zeker 17 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie meegedeeld. Het gaat zowel om manifestanten als om leden van de veiligheidsdiensten. De Iraanse autoriteiten kondigden ook strenge internetbeperkingen aan in de hoop de protesten zo de kop in te drukken. De VS heeft sancties afgekondigd tegen de Iraanse zedenpolitie, volgens president Raisi wordt de dood van de jonge vrouw onderzocht.

"Zeventien mensen, onder wie demonstranten en politie, hebben het leven verloren bij de gebeurtenissen van de afgelopen dagen", kondigde de staatstelevisie aan. Ze specifieerde niet om hoeveel demonstranten het exact ging.

De Iraanse functionarissen ontkennen elke betrokkenheid van de veiligheidstroepen bij de dood van de demonstranten. Volgens de ngo Iran Human Rights zijn al zeker 31 burgers gedood door de veiligheidstroepen.

De Iraanse president Ebrahim Raisi verklaarde intussen dat de dood van de jonge vrouw zal worden "onderzocht". "Wees gerust, er zal zeker een onderzoek worden geopend", zei hij tegen verslaggevers in de marge van de Algemene Vergadering van de VN in New York, terwijl hij aangaf dat het rapport van de wetsarts geen melding maakte van misbruik door de politie.

BEKIJK - De straatprotesten in Iran houden aan na de dood van een jonge vrouw vorige week (intussen is dodental gestegen naar minstens 17):

Videospeler inladen...

Bij de hevige protesten in Iran zijn ook een journaliste en een activist opgepakt. De journaliste is Nilufar Hamedi van de hervormingsgezinde krant Shargh, schreef het Iraanse nieuwsportaal Emtedad, op basis van haar advocaat. De geheime dienst arresteerde ook activist Hamidreza Jalaipur. Hij bevindt zich in de beruchte Evingevangenis in hoofdstad Teheran.

Dood Masha Amini

Sinds de dood van de 22-jarige Mahsa Amini vrijdag zijn er hevige protesten uitgebroken. De jonge vrouw stief in een ziekenhuis, nadat ze drie dagen in coma had gelegen. Ze was op 13 september opgepakt door de zedenpolitie omdat ze haar hoofddoek niet correct gedragen zou hebben. Ze was op dat moment op bezoek in de hoofdstad Teheran.

Volgens de Iraanse autoriteiten stierf ze een natuurlijke dood namelijk "plots hartfalen", maar actievoerders en de VN zeiden dat de vrouw met geweld werd aangepakt door de zedenpolitie.

Vader: "Mocht autopsierapport dochter niet zien"

De vader van de jonge vrouw, Amjad Amini, zei in een interview met BBC Persian dat zijn zoon bij Masha Amini was toen ze werd opgepakt. "Mijn zoon smeekte hen om haar niet mee te nemen, maar hij werd ook geslagen, zijn kleren waren gescheurd".

 "Ik heb ze gevraagd om me de bodycam van de beveiligingsbeambten te laten zien, maar ze vertelden me dat de camera's leeg waren." De vader zei voorts dat hij herhaaldelijk werd verhinderd door het medisch personeel van het ziekenhuis om het lichaam van zijn dochter te zien na haar dood. "Ik wilde mijn dochter zien, maar ze lieten me niet binnen", zei hij. Ook het autopsierapport van zijn dochter mocht hij niet inzien.

Strenge internetbeperkingen

Te midden van de hevige protesten hebben de autoriteiten strenge internetbeperkingen afgekondigd. Zo zou de toegang tot onder andere Instagram en Whatsapp grotendeels verhinderd worden, schreven lokale media. 

Instagram en Whatsapp zijn de meest gebruikte applicaties in Iran omdat het land de afgelopen jaren socialemediaplatformen als YouTube, Facebook, Telegram, Twitter en Tiktok al heeft geblokkeerd. Het land is erg streng wat betreft toegang tot het internet, vooral tot sociale media. 

Teheran, Iran
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Protesten in het hele land

In het hele land zijn er protesten uitgebroken omwille van de dood van de jonge vrouw. Zowel mannen als vrouwen komen de straat op. Hoofddoeken worden verbrand en er worden slogans geroepen tegen de opperste spirituele leider, Ali Khamenei. De politie wordt met stenen bekogeld. Auto's, autobanden, maar ook politiekantoren worden in brand gestoken. Op sociale media circuleren filmpjes van deze gewelddadige protesten maar ook beelden waarop te zien is hoe Iraanse vrouwen hun haar afknippen uit protest.

BEKIJK - "Het zijn de zwaarste protesten in jaren in Iran", legt Inge Vrancken uit in "Laat":

Videospeler inladen...
Beiroet, Libanon

Voorts klinkt er steun voor de vrouwen uit heel de wereld, zo komen vrouwen in Turkije, Nederland en Libanon op straat. Ook uit de VS komt er steun. "Wij staan aan de kant van de moedige burgers en vrouwen van Iran, die op dit moment demonstreren om hun meest elementaire rechten te verdedigen", dat zei de Amerikaanse president Joe Biden gisteren tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York. De VS heeft bovendien sancties afgekondigd tegen de Iraanse zedenpolitie en hoge Iraanse veiligheidsfunctionarissen. 

Ook in de VS heeft de Iraanse president Ebrahim Raisi een interview afgezegd met de CNN-journaliste Christiane Amanpour omdat zij had geweigerd een hoofddoek te dragen. "In Iran zelf wil ik best aan zo'n verzoek voldoen, maar in Amerika niet", legde ze uit. Ze vertelde voorts dat ze alle Iraanse presidenten heeft geïnterviewd sinds 1995, maar haar nooit werd gevraagd om een hoofddoek te dragen. 

Naar de precieze reden van de afzegging is het gissen. "Ik denk dat hij op dit moment niet gezien wilde worden naast een vrouw die geen hoofddoek draagt", speculeerde Amanpour. De journaliste is van Brits-Iraanse afkomst.

VN uit bezorgdheid over "onnodig" geweld tegen demonstranten

Eerder deze week riep de waarnemende Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties op tot het stoppen van het "aanvallen, intimideren en vasthouden van vrouwen die zich niet aan de hijab-wetten houden". Voorts willen ze een intrekking van de hijab-wetten. De VN heeft ook bezorgdheid geuit over het "onnodig en onevenredig" gebruik van geweld tegen de demonstranten.

Istanbul, Turkije
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
Ook protest in Beiroet, Libanon
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen