Belga Image

Wereldtop uit dartswereld zakt af naar Oktoberhallen in Lebbeke voor Belgian Darts Open

Komend weekend komt de crème de la crème binnen de dartswereld naar de Oktoberhallen in Wieze bij Lebbeke voor de Belgian Darts Open. Bekende namen zoals Peter Wright, Dimitri "Dancing Dimi" Van Den Bergh, Michael van Gerwen en vele anderen tonen hun beste 'vogelpik'-kunsten. En het is een hele uitdaging voor zo'n relatief kleine gemeente om een dergelijk groots evenement te organiseren, vertelt schepen van sport, Raf De Wolf (N-VA).

"Het is wel een hele uitdaging op het gebied van veiligheid en mobiliteit", moet schepen Raf De Wolf (N-VA) uit Lebbeke toegeven. Er worden meer dan 10.000 dartsfans verwacht voor het Belgian Darts Open, een internationaal tornooi voor de beste darters van over heel de wereld. "De meeste fans die komen, komen uit België zelf. Maar 10 à 15 procent komt uit het buitenland zoals Nederland en Duitsland, van daaruit was er wel wat vraag."

Veiligheid

Veel belangstelling dus, en voor al dat volk moet dan ook veel voorzien worden. De veiligheid is een prioriteit: "We hebben samengezeten met de organisatie en met de uitbater van de Oktoberhallen. We gaan bijvoorbeeld alternatieve parkings voorzien op weilanden rondom de site. Maar met de ervaring die de hallen al hebben door de Oktoberfeesten lukt dat wel."

Ook de politie zal een oogje in het zeil houden. "Niet specifiek om alcoholcontroles te doen, maar in eerste instantie voor de mobiliteit. Maar als er zich calamiteiten zouden voordoen, ook in de nabijgelegen horeca, kan zij ook optreden", zegt schepen De Wolf. 

Veel animo

De schepen verwacht heel wat animo in Wieze: "Het is toch wel een populaire sport in Vlaanderen door onze eigen kampioenen. Ik verwacht veel 'one hundred and eighty'-kreten. Ik denk dat het daar een feest zal zijn", eindigt schepen De Wolf nog.

Ik verwacht veel "one hundred and eighty"-kreten
Schepen van sport van Lebbeke, Raf De Wolf (N-VA)

De Belgian Darts Open wordt georganiseerd door PDC Europe. Jaarlijks organiseert de vereniging 13 European Tour-evenementen in Duitsland, Nederland, België, Oostenrijk, Tsjechië, Denemarken, Hongarije en Gibraltar. In totaal spelen 48 spelers van wereldformaat. Het tornooi vindt plaats van vrijdag 23 september tot en met zondag 25 september in de Oktoberhallen in Wieze, bij Lebbeke.

Darts of in de volksmond "vogelpik" werd in vroegere tijden vooral in Engelse pubs gespeeld. Maar nog veel vroeger, eeuwen geleden al, zouden de soldaten tussen de veldslagen als tijdverdrijf korte speren gegooid hebben op schijven van een boomstam. En daar werden punten bijgeteld. Tijdens koude wintermaanden werd de sport meer en meer binnen gespeeld, en de kleine speren werden vervangen door darts, zoals we ze nu beter kennen. Het spel ontwikkelde zich met de tijd en nu kennen we het als een zeer populair volksspel. 

De term "vogelpik" zou trouwens afkomstig zijn van een spel dat erop lijkt en dat gespeeld werd in cafés. Het zou gegaan zijn om een roos met ringen en een nagemaakte vogel met een scherpe snavel. Die vogel werd met een koord opgehangen aan het plafond, en de spelers probeerden de snavel van de vogel in de roos te "zwieren". (bron Wikipedia)

Meest gelezen