Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker, archiefbeeld

Federaal begrotingstekort loopt op tot 23 miljard euro: 3 miljard meer in het rood dan bij vorige raming

De federale begroting stevent volgend jaar af op een tekort van 23 miljard euro: 3 miljard euro meer dan bij de vorige raming van juli. Dat blijkt uit het nieuwe rapport van het Monitoringcomité. Daarvoor wordt vooral gewezen naar de oorlog in Oekraïne die leidde tot nieuwe crisisuitgaven en een dalende economische groei.

Het vorige rapport dateert van juli en ging nog uit van een al groot begrotingstekort van 3,5 procent. Intussen is volgens het nieuwe rapport dat tekort dus al opgelopen tot 4 procent: goed voor 23 miljard euro in het rood. Dat is nog eens 3 miljard euro meer dan het vorige rapport. Daarvoor wordt vooral naar de aanslepende oorlog in Oekraïne gewezen. De daardoor dalende economische groeicijfers en de stijgende crisisuitgaven doen het overheidstekort nog verder oplopen.

Tegelijk blijven de steunmaatregelen die de regering genomen heeft tijdens de coronacrisis ook volgend jaar nog wegen op de begroting. "De steunmaatregelen hadden toen tot gevolg dat onze economie snel uit de startblokken geraakte toen de coronamaatregelen versoepelden", klinkt het in een persbericht van staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD).

Al hadden we al langer dan die crisissen een aanzienlijk begrotingstekort. Dat beseft ook De Bleeker: "Hoe moeilijk de budgettaire situatie ook is, toch zullen we er alles aan moeten doen om het structureel tekort in te dijken", klinkt het voort. "Sowieso moet er voorkomen worden dat er bovenop de automatische aangroei van het tekort nog extra hypotheken worden gelegd op de overheidsfinanciën. Door de stijgende intresten, wordt nieuwe schulden maken ook duurder."

De begroting is een overzicht van de verwachte inkomsten en uitgaven van een jaar. Om de opmaak van een nieuwe begroting door de regering goed voor te bereiden maakt het Monitoringcomité -  een groep ambtenaren - doorheen het jaar verschillende rapporten.

Om die rapporten op te stellen gaat het comité na hoe het gesteld is met de overheidsfinanciën. Ze maken daarvoor gebruik van onder meer gegevens van het Federaal Planbureau, de FOD Financiën, het Agentschap voor de Schuld en de FOD Sociale Zekerheid.

Meest gelezen