Direct naar artikelinhoud
NieuwsRusland

Kunnen tot 1 miljoen Russen opgeroepen worden? Geheime paragraaf in mobilisatiebesluit Poetin roept vragen op

Kunnen tot 1 miljoen Russen opgeroepen worden? Geheime paragraaf in mobilisatiebesluit Poetin roept vragen op
Beeld AFP

In het decreet over de gedeeltelijke mobilisatie die de Russische president Vladimir Poetin heeft afgekondigd, staat een geheime paragraaf. Volgens een regeringsbron van de onafhankelijke Russische krant ‘Novaja Gazeta’ zouden niet 300.000 reservisten worden opgeroepen, maar 1 miljoen.

“Besluit van de president van de Russische Federatie van 21 september 2022 nummer 647 ‘Over de aankondiging van gedeeltelijke mobilisatie in de Russische Federatie’” is de officiële titel van het document dat gisteren online werd gezet. In tien paragrafen over drie pagina’s wordt daarin het mobilisatiedecreet uit de doeken gedaan. Opvallend is echter paragraaf zeven. Daar staat alleen te lezen: “voor officieel gebruik”.

Toen Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov ernaar gevraagd werd door enkele journalisten, was het antwoord dat hij de inhoud ervan niet kon onthullen maar omdat die - zoals geschreven - voor officieel gebruik was, maar dat de alinea ging over het aantal dienstplichtigen. Hij verwees naar wat minister van Defensie Sergej Sjojgoe in een interview had gezegd: dat tot 300.000 mensen opgeroepen konden worden, “maar niet allemaal tegelijk”.

Een bron in de presidentiële administratie onthulde aan ‘Novaja Gazeta’ echter dat de geheime paragraaf het ministerie van Defensie in staat stelt om maar liefst één miljoen mensen onder de wapens te roepen.

Volgens de bron vroeg het ministerie van Defensie aanvankelijk om het volledige decreet “voor officieel gebruik” te maken, maar werd uiteindelijk besloten om alleen alinea zeven over het totale aantal mensen dat onder de wapens geroepen kan worden, daaronder te plaatsen.

‘Leugen’

Peskov reageerde intussen al opnieuw bij verscheidene Russische staatspersagentschappen en noemde het nieuws dat één miljoen reservisten opgeroepen zouden worden “een leugen”. Blijft de vraag dan natuurlijk wel waarom net die ene paragraaf niet wereldkundig gemaakt kon worden.

Twitter bericht wordt geladen...