Verkoop petroleum- en gaskachels in de lift, maar ze zijn niet zonder gevaar: "Groter risico op slachtoffers woningbrand en CO-vergiftiging"

De verkoop van petroleum- en gaskachels is fors gestegen, en dat baart brandpreventieadviseur Tim Renders zorgen. “Ik begrijp dat mensen goedkopere alternatieven zoeken om hun woning te verwarmen, maar ik vrees dat deze trend meer fatale woningbranden en slachtoffers van CO-vergiftigingen zal veroorzaken.” Elektrische vuurtjes bieden volgens Renders een veiligere optie. 

“We zien het al een tijdje”, zegt Paul Louis van doe-het-zelfzaak Hubo in Mechelen. “De verkoop van alternatieve verwarmingstoestellen is enorm gestegen. Daarbij is er ook een grote vraag naar petroleumkachels. De laatste weken gingen er meer over de toonbank dan in heel 2021. Het is een waardig alternatief, als je het veilig gebruikt.”

Wat is een petroleumkachel?

Een petroleumkachel gebruikt – je raadt het – petroleum (kerosine) als brandstof. De meeste kachels hebben een ingebouwd reservoir waarin je de petroleum moet gieten. Er bestaan twee soorten petroleumkachels: kous- of wiekkachels en laserkachels. Laserkachels werken op stroom en zijn voorzien van een timer, ventilator en thermostaat om de temperatuur in te stellen, kouskachels werken op batterijen. Ze zijn minder nauwkeurig maar blijven ook bij stroomstoringen branden.

Precies bij die veiligheid wringt het schoentje, klinkt het bij brandpreventieadviseur Tim Renders. “Petroleum is een brandbare vloeistof die dampen vrijgeeft en brandgevaarlijk is, zeker als je morst tijdens het bijvullen. We kunnen wel met z’n allen mensen waarschuwen dat ze het toestel eerst moeten laten afkoelen vooraleer ze bijvullen, dat ze daarvoor een trechter moeten gebruiken en dat ze goed moeten opletten niet te morsen, maar in realiteit hebben mensen het koud en gaat niemand dat doen.”

Daarbovenop is ook het risico op CO-vergiftiging groot. “Dit toestel heeft geen schoorsteen, stoot zijn verbrandingsgassen af en pakt lucht uit de ruimte.” Verluchten is de boodschap als je een petroleumkachel aanzet, maar ook hier bekijkt Renders het realistisch: “Wie gaat nu zijn slaapkamer, badkamer of woonkamer voldoende verluchten als je weet dat alles zo grandioos duur wordt? En een raam op kiep zetten, dat voldoet niet.”

Explosiegevaar

Ook verwarmingstoestellen die werken op butaan of propaan, ziet Renders liever niet dan wel. “Gas is ook nog eens explosief. Bovendien moet je al heel goed weten waar je mee bezig bent: je hebt de juiste gasfles nodig, de juiste ontspanner, de gasslang mag niet poreus zijn enzovoort. Naast brand- en CO-gevaar, is hier dus ook nog eens explosiegevaar.”

Renders is dan ook erg bezorgd dat komende winter zowel het aantal fatale woningbranden als het aantal slachtoffers van CO-vergiftigingen zal toenemen. “Ik hoop dat ik er helemaal naast zit, maar ik vrees ervoor.” Als het van de brandpreventieadviseur afhangt, worden de toestellen verboden in thuissituaties.

“Het enige veilige alternatief, is een elektrische bijzetverwarming. Daar zit geen vlam op en dat kan geen CO geven. Natuurlijk moet je ook hier opletten dat je stopcontact veilig is, dat je het toestel niet afdekt en dat het niet tegen bijvoorbeeld een zetel of ander brandbaar materiaal staat, maar het is een stuk veiliger dan verplaatsbare toestellen op petroleum of gas.”

BEKIJK - "Als het van mij afhangt, zouden gas- en petroleumkachels verboden worden", vertelt brandpreventieadviseur Tim Renders in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Heb je een petroleumkachel in huis? Let dan zeker op onderstaande zaken:

  • Koud of niet: zorg voor voldoende ventilatie. Even het raam op kiep is daarbij niet voldoende, geeft brandpreventieadviseur Tim Renders aan.
  • Vul de kachel niet bij als deze nog brandt of nog heet is, en verplaats ze in dat geval ook niet.
  • Gebruik bij voorkeur een hevelpomp om automatisch petroleum van een jerrycan naar het reservoir te pompen. Gebruik je een trechter, let dan goed op dat je niet morst. Gebeurt dat wel, ruim dan zorgvuldig alle spetters op.
  • Kies voor petroleum van goede kwaliteit. Bevraag je hierover in de winkel. Bewaar die petroleum overigens op een veilige plek, uit de buurt van hitte of extreme temperatuurverschillen.
  • Bewaar minstens anderhalve meter afstand van muren, gordijnen en meubels.
  • Het ventilatierooster mag niet afgedekt worden.
  • Zet het toestel uit voor je vertrekt.
  • Een CO-melder kan je waarschuwen voor een CO-vergiftiging.

Meest gelezen