©  rr, Maarten De Bouw

KMSKA prijkt op voorpagina ‘The New York Times’: “Een van de meest prestigieuze musea van België”

Het gerenoveerde Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) opent zaterdag eindelijk zijn deuren voor het grote publiek. De (internationale) pers kreeg dinsdag al een voorsmaakje en kon het museum meteen ontdekken. De Amerikaanse krant The New York Times was ook aanwezig en spreekt over “één van de meest prestigieuze en belangrijke musea van België”.

Sonia De Bock

“Na een sluiting van elf jaar heropent het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, in België, met een heldere nieuwe ruimte voor moderne kunst.” Zo begint The New York Times haar artikel over het Antwerps museum. De internationale pers kreeg afgelopen dinsdag de kans om het gerenoveerde gebouw te bezoeken en een korte rondleiding te volgen. De Amerikaanse krant focuste zich vooral op het oude en nieuwe interieur, met extra nadruk op een galerij “die lijkt op een witte kubus met heldere muren en harsvloeren”.

Naast de vele beschrijvingen over de vernieuwde ruimtes van het museum, geeft de Amerikaanse krant ook veel aandacht aan de werken van bekende kunstenaars zoals Rubens, Ensor en Van Dyck. “Voor een relatief kleine Europese stad heeft Antwerpen en de omliggende regio, bekend als Vlaanderen, een buitenproportionele invloed gehad op de kunstgeschiedenis”, aldus The New York Times, die het artikel op de voorpagina van haar internationale editie zette.

LEES OOK. De laatste 24 uur voor de opening van het museum: “Wij zijn er klaar voor!”

(lees verder onder de foto)

Het KMSKA op de voorpagina van The New York Times (internationale editie, 23 september). 

Win-winsituatie

Algemeen directeur Carmen Willems is blij dat het KMSKA internationale aandacht krijgt. “Het is niet meer dan logisch dat ze over ons schrijven. Het KMSKA heeft een wereldberoemde collectie aan kunst hangen, waarbij de kwaliteit hoog in de wereldranglijst staat. We hebben tijdens onze renovaties ook veel werken in bruikleen gegeven, onder andere aan verschillende grote Amerikaanse steden. We zijn misschien kleiner dan het Louvre in Parijs of het Prado in Madrid, maar qua kwaliteit doen we zeker niet onder. Het is een win-winsituatie.”

De boodschap is dus duidelijk goed verspreid: het KMSKA is klaar voor een feestelijke opening. “We hebben meer dan honderd journalisten over de vloer gehad. Iedereen is laaiend enthousiast over hoe het gebouw er nu uitziet. Dat The New York Times ons museum beschrijft als “één van de meest prestigieuze en belangrijke musea van België”, is misschien nog wel het allermooiste. Alle aandacht, lokaal of internationaal, is ontzettend fijn en uiteraard belangrijk.”

LEES OOK. Naast KMSKA opent ook museumrestaurant Madonna: gerechten geïnspireerd op kunstwerken

Algemeen directeur Carmen Willems.  © Boumediene Belbachir

Het KMSKA op de voorpagina van The New York Times (internationale editie, 23 september). ©  rr

Het volledige artikel van The New York Times kun je hier lezen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen