Energiecrisis

Aperam Genk gaat week dicht

 ©  REUTERS

De Genkse ­fabriek van de roestvrijstaalgroep Aperam is het eerste Bel­gische bedrijf dat aangeeft dat gebruik te willen maken van het nieuwe stelsel van tijdelijke werkloosheid in het kader van de energiecrisis. De federale regering ­besloot nog maar vorige week vrijdag om dat vanaf 1 oktober in te voeren.

De bedrijfsleiding doet de aanvraag naar aanleiding van de ­volledige sluiting van de fabriek tussen 28 oktober en 2 november. De topman van de Europese ­fabrieken van Aperam, Bernard Hallemans, bevestigde vrijdagavond de tijdelijke sluiting en de aanvraag aan De Standaard. Bij tijdelijke werkloosheid door de energiecrisis ligt de werkloosheidsuitkering iets hoger. De ­getroffen werknemers krijgen dan 70 in plaats van 65 procent van hun loon plus een werk­geverstoeslag.

De vakbonden kregen van de directie van Aperam Genk te ­horen dat de fabriek tijdelijk stilgelegd wordt vanwege de hoge energiekosten. Aperam Genk verbruikt heel veel elektriciteit bij de productie van roestvrij staal. De stroomprijzen zijn, net als de gasprijzen, fors gestegen.

Eerste van vele

‘We vrezen dat dit wel eens het ­begin kan zijn van een reeks stilleggingen’, zegt Nico Vanardennen (ABVV). Carolien Groenendaels (ACV) vindt dat de directie de 1.272 werknemers van Aperam Genk wel wat meer duidelijkheid daarover mag geven.

Aperam besloot eind augustus al de productie van roestvrij staal in zijn Limburgse vestiging terug te schroeven. Sindsdien is zowat de helft van de bijna 900 arbeiders aan het stempelen. (pse)