Vlaamse begrotingsonderhandelingen opgeschort nadat minister Crevits onwel is geworden

Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V). ©  dba

De Vlaamse onderhandelingen over de begroting zijn zaterdagavond opgeschort omdat minister Hilde Crevits (CD&V) onwel is geworden. Om het zekere voor het onzekere te nemen, is ze voor controle naar het ziekenhuis gebracht, zo meldt het kabinet van minister-president Jan Jambon (N-VA).

belga, san

De Vlaamse regering was zaterdagnamiddag om 14 uur aan de tweede ronde van de begrotingsonderhandelingen begonnen. Maar omstreeks 19 uur, toen de kern van de regering samen zat, is minister Crevits plots onwel geworden.

Volgens minister-president Jan Jambon is de CD&V-minister ook even buiten bewustzijn geweest. ‘We vonden het raadzaam om de medische hulpdiensten erbij te halen. Die hebben geoordeeld dat het best was om een check-up te doen in het ziekenhuis. We horen nu dat alles toch redelijk gunstig evolueert’, aldus Jambon. ‘Ik zal morgenochtend (zondag, red.) contact nemen om te kijken hoe we de werkzaamheden kunnen voortzetten. Wanneer mevrouw Crevits in de loop van de dag verder zou kunnen, zullen we dat doen. Anders moeten we bekijken hoe we de situatie aanpakken.’

Maar wat als minister Crevits zondag niet kan verder onderhandelen? ‘Een groot staatsman heeft gezegd dat het niet goed is om op hypothetische kwesties te antwoorden’, aldus Jambon. Ook over een mogelijk uitstel van de Septemberverklaring, die maandagmiddag gepland is in het Vlaams Parlement, wil de minister-president het nog niet hebben. Hij wenst zijn collega Crevits vooral ‘een snel herstel’ toe.

CD&V wil scoren op welzijn

De Vlaamse begrotingsonderhandelingen zijn cruciaal voor CD&V. De partijtop had Hilde Crevits, viceminister-president voor de christen-democraten, donderdag onder impuls van voorzitter Sammy Mahdi alvast de opdracht gegeven het spel hard te spelen, zowel voor het optrek­ken van de kinderbijslag en voor extra middelen voor de kinderopvang als voor het verlagen van de energiefactuur.

Die strijdvaardige houding van CD&V vergemakkelijkt Jambons taak niet. Terwijl de N-VA al weken de verwachtingen van de burgers uit budgettaire overwegingen probeert te temperen, duwt CD&V juist extra op het gaspedaal.

Na het blunderparcours van ex-minister Wouter Beke willen de christendemocraten koste wat het kost punten scoren op het thema welzijn. De partij benadrukt al weken dat de kinderbijslag weer moet stijgen met de index, ook al draaide Beke dat vorig jaar nog terug naar één procent. De partij eist ook dat de Vlaamse regering met extra budget over de brug komt voor de kinderopvang, waar het al weken alle hens aan dek is.

   • Jambon bijt tanden stuk op West-Vlaamse koppigheid over Ventilus

De partij schiet tegelijk met scherp richting N-VA-minister van Energie Zuhal Demir. Mahdi benadrukte donderdag in Villa politica opnieuw dat de Vlaamse regering de energiefactuur rechtstreeks moet verlichten door heffingen te schrappen. Het kabinet-Demir heeft daar weinig oren naar en ziet dat als een vestzak-broekzakoperatie: uiteindelijk betaalt de Vlaamse belastingbetaler dat toch.

De relatie tussen beide coalitiepartners is nog altijd onderkoeld door het stikstofdossier. CD&V wil het debat over de stikstofnormen voor landbouwbedrijven weer openbeuken, maar daar wil de N-VA niet van weten. Integendeel, Demir pookte deze week de ruzie met de Boerenbond nog wat op.

Liberale trofee?

Ook de liberalen proberen in stilte hun trofeeën binnen te halen. Zij zijn, net als de N-VA, grote pleitbezorgers van een uitbreiding van de jobbonus om de gezinnen te ondersteunen. Wie vandaag minder dan 1.800 euro bruto verdient, krijgt 600 euro extra. Dat extra bedrag neemt af naarmate het loon stijgt, tot het op nul komt voor wie 2.500 euro bruto of meer verdient. Open VLD wil het bedrag optrekken en de groep die het geniet, uitbreiden.

Viceminister-president Bart ­Somers (Open VLD) liet vrijdag opnieuw verstaan dat de Vlaamse regering ‘niet moet oppotten nu het crisis is’. Maar minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) zei net het omgekeerde: ‘We mogen nu niet zomaar de sprint aantrekken als we niet weten hoe lang de crisis zal duren.’