Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

China en India roepen voor VN op tot onderhandelde oplossing voor oorlog in Oekraïne, Rusland beschuldigt Westen van "russofobie"

China en India hebben opgeroepen tot een vreedzame oplossing voor de oorlog in Oekraïne. Dat deden beide landen in een toespraak voor de Verenigde Naties. Ze lieten na om hun steun uit te spreken voor Rusland, dat geïsoleerd staat. Russisch minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov haalde op zijn beurt hard uit naar het Westen, dat hij beschuldigt van "russofobie".

De afgelopen dagen lieten heel wat westerse landen de kans niet liggen om tijdens hun toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York hun ongenoegen te uiten over de Russische invasie in Oekraïne.

Zo omschreef Frans president Emmanuel Macron zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin als iemand die geen respect heeft voor grenzen. "Wie de inval in Oekraïne niet veroordeelt, draagt een historische verantwoordelijkheid", richtte Macron zich tot landen die zich neutraal opstellen.

Amerikaans president Joe Biden sprak van een oorlog die "gekozen is door één man". "Rusland heeft schaamteloos de basisprincipes van de VN geschonden. De wereld moet zijn schandelijke daden zien voor wat ze zijn", speechte hij.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) verwees dan weer naar de dreiging met kernwapens door president Poetin. Hij noemde die dreiging "middeleeuwse barbaarsheid" en omschreef de veroveringstocht in Oekraïne als een van de donkerste momenten sinds de oprichting van de Verenigde Naties.

China en India

Vandaag namen India en China het woord op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. "We roepen alle betrokken partijen op om te vermijden dat de crisis uitbreidt, en om de rechten en legitieme belangen van ontwikkelingslanden te beschermen", zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi.

"Prioriteit is om de vredesonderhandelingen te bevorderen", benadrukte Wang. Hij riep op tot "rechtvaardige en pragmatische" besprekingen voor een "vreedzame oplossing voor de crisis". 

We roepen alle betrokken partijen op om te vermijden dat de crisis uitbreidt
Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi

Officieel is China neutraal, maar het westen beschuldigt het land er vaak van dat het zich te verzoenend opstelt tegenover Rusland. Amerikaanse verantwoordelijken toonden zich wel gematigd optimistisch na recente verklaringen van Peking. 

Afgelopen week, na een ontmoeting met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping, had de Russische president Vladimir Poetin nog het "evenwichtige standpunt" van Xi over Oekraïne verwelkomd. Hij zei ook dat hij de "vragen en ongerustheden begreep". 

Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

De Indiase minister van Buitenlandse Zaken Subrahmanyam Jaishankar pleitte van zijn kant voor "dialoog en diplomatie". "Terwijl het conflict in Oekraïne woedt, vragen ze ons dikwijls aan welke kant we staan. En ons antwoord, iedere keer weer, is direct en eerlijk. India staat aan de kant van de vrede en blijft daar vastberaden staan."

Rusland

Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov nam vandaag het woord. Hij beschuldigt het Westen van "ongekende en groteske 'russofobie'". "Ze aarzelen niet om te verklaren dat ze niet alleen van plan zijn ons land een militaire nederlaag toe te brengen, maar ook om Rusland te vernietigen", aldus Lavrov. 

De Russische minister wees vooral met de vinger naar de Verenigde Staten. Die proberen volgens hem om "van de hele wereld hun achtertuin te maken". Lavrov verdedigde ook de referenda over annexatie bij Rusland die op dit moment plaatsvinden in vier Oekraïense provincies. Hij zei dat "het Westen momenteel wel een beroerte zal hebben".

BEKIJK - Sergej Lavrov: "Washington probeert om de hele wereld in zijn achtertuin te veranderen":

Videospeler inladen...

Meest gelezen