Direct naar artikelinhoud
NieuwsOorlog in Oekraïne

Eerste uitslagen Russische schijnreferenda: ‘Oekraïense regio’s stemmen voor toetreding’

Een vrouw brengt haar stem uit in de regio Loehansk.Beeld AP

Volgens de eerste uitslagen van de ‘referenda’ - in werkelijkheid zijn het schijnreferenda - in de bezette Oekraïense gebieden, hebben de inwoners voor toetreding tot Rusland gestemd. In de regio’s Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja zou met een overweldigende meerderheid van meer dan 96 procent zijn gestemd voor toetreding tot de Russische Federatie.

In de vier regio’s is tussen de 12 en 22 procent van de stemmen geteld, melden Russische staatsmedia.

De stembussen sloten vanmiddag om 16 uur lokale tijd, nadat inwoners vijf dagen de tijd hadden om te stemmen. In de regio Loehansk werd bekendgemaakt dat de opkomst hoog zou zijn geweest, meer dan 92 procent. De referenda zijn geldig indien meer dan 50 procent van de kiezers kwam opdagen.

Oekraïne en de westerse bondgenoten gaan ervan uit dat de referenda doorgestoken kaart zijn en dat de uitslag al vaststond. Russische ambtenaren gingen huis aan huis vergezeld van gewapende militairen om stemmen op te halen.

De volksraadplegingen zijn georganiseerd om de Russische invasie van Oekraïne te rechtvaardigen. Bij toetreding van de vier bezette gebieden heeft Rusland zo’n 20 procent van Oekraïne in handen, inclusief de Krim. Meerdere landen hebben al gezegd dat ze de referenda als illegaal beschouwen en ze de annexatie van de gebieden door Rusland nooit zullen erkennen.

De Russische leider van de bezette regio Cherson, Vladimir Saldo, riep tegenover de Russische media al de overwinning uit. “Het is al duidelijk dat een verpletterende meerderheid van de mensen het vertrek uit Oekraïne en de vereniging met Unie steunt”, zei hij.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba liet dinsdag weten dat de resultaten “niets veranderen” aan de acties van Kiev tegenover Rusland. “Dat verandert niets aan ons beleid, onze diplomatie en onze acties op het militaire terrein”, zei hij tijdens een persconferentie met zijn Franse collega Catherine Colonna.

Als Poetin de regio’s annexeert, kan hij iedere Oekraïense beschieting zien als een directe aanval op Russisch grondgebied. De president heeft afgelopen week gedreigd kernwapens te kunnen gebruiken om zijn territorium te verdedigen. Of hij dat ook echt zal doen, is een ander paar mouwen. Oekraïne viel deze oorlog ook al Russische militaire doelen aan op de Krim, de Oekraïense regio die Rusland in 2014 annexeerde.

Russische staatsmedia verwachten dat Poetin vrijdag de annexatie van de gebieden officieel zal aankondigen in een toespraak in het Russische parlement.

Lees ook

Mogelijk vanavond al zet Poetin zijn handtekening onder annexatie Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson

Voormalig president Medvedev: ‘Rusland heeft het recht om kernwapens in te zetten’

Volg alle recente ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne in onze liveblog