Radio 2

Bever zorgt voor wateroverlast in Sint-Katelijne-Waver: aanpassing van een gracht moet zorgen voor een diervriendelijke oplossing

In Sint-Katelijne-Waver hebben ze de oorzaak van de wateroverlast onder de spoorwegbruggen in de Groenstraat ontdekt. De dader is een bever of een hele familie, die dammen en burchten bouwt in een gracht in de buurt. Daardoor kan het water niet snel genoeg weg. Pidpa wil nu een extra stuk gracht graven zodat de dieren kunnen blijven zitten.

Onder de spoorwegbruggen aan de Groenstraat staat bij hevige regen een grote plas water. Het water moet er normaal via de riool naar een gracht maar kan er niet weg. Blijkbaar komt dat omdat er in de gracht dammen zijn gebouwd door een bever of een beverfamilie. De gemeente ging met Pidpa aan tafel zitten. Die zou nu zorgen voor een aanpassing van de gracht door ondergronds een extra stuk te graven. Er komt nog wel overleg met de NMBS die eigenaar is van de grond. 

Burgemeester Kristof Sels (N-VA) is blij met de oplossing. "We zijn een diervriendelijke gemeente", zegt hij. "We hadden niet de intentie om de bever er weg te jagen. Het is trouwens een beschermd dier, inclusief zijn dammen en burchten. Daar mag je niet aan raken. Nu hebben we een diervriendelijke oplossing die ook goed is voor de waterhuishouding." Het nieuwe stuk gracht zal zo worden aangelegd dat de bever er niet bij kan geraken.

Meest gelezen