Videospeler inladen...

Minister Van Quickenborne spreekt voor het eerst vanuit onderduikadres: "We zitten in nieuwe fase, die van narcoterrorisme"

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) denkt dat ons land bij de aanpak van de internationale drugshandel in een nieuwe fase is aanbeland: die van het narcoterrorisme. Van Quickenborne zei dat in een gesprek met VRT NWS. Hij blijft strijdvaardig en zegt dat hij nooit zal opgeven. Hij verwijst daarbij naar de manier waarop het Italiaanse gerecht de maffia succesvol heeft aangepakt.

Al sinds vorige vrijdag zit Vincent Van Quickenborne met zijn gezin in een zogenoemd safe house, waar ze extra worden beveiligd. Vorige week kwam aan het licht dat er concrete plannen waren om de minister en/of zijn gezin te ontvoeren. De daders moeten we wellicht zoeken in kringen van de drugsmaffia.

De criminele onderwereld probeert de maatschappij te destabiliseren en in zijn greep te krijgen

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

Een minister ontvoeren: dat is op zijn minst uitzonderlijk en nauwelijks eerder gezien. Dreigen we af te glijden naar Nederlandse toestanden, waarbij onder meer advocaten en gerechtsjournalisten bij klaarlichte dag op straat worden neergeknald? "Ik denk wel dat we in een nieuwe fase zijn getreden, de fase van narcoterrorisme", zegt Van Quickenborne. 

"De criminele onderwereld probeert de maatschappij te destabiliseren en in zijn greep te krijgen. "Ze doen dat door mensen van politie en justitie schrik aan te jagen, net omdat ze voelen dat we achter hen aan gaan."

De minister laat zich niet intimideren. "Wees gerust: deze regering zet alles in bij de strijd tegen die drugscriminelen. De federale politie wordt versterkt, en ook bij justitie doen we inspanningen. Net voor de zomer hebben we belangrijke wetten goedgekeurd in het parlement, om die strijd aan te gaan. We gaan in elk geval nooit opgeven."

Bekijk hieronder het gesprek met Vincent Van Quickenborne in "Het Journaal".

Videospeler inladen...

Wij moeten de strijd voeren zoals Italië die strijd ook aan het voeren is

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

Je kan je wel afvragen of een minister die is moeten onderduiken wel optimaal kan functioneren. "Ik werk op afstand", zegt Van Quickenborne. "Maar als het aan mij ligt, zou ik liefst zo snel mogelijk weer normaal willen kunnen functioneren." Maar hij maakt zich geen illusies. "Ik besef dat het wel eens lang zou kunnen duren dat ik onder politiebewaking moet leven."

Het enige antwoord luidt voor hem "de strijd voortzetten". "Kijk naar wat men destijds in Italië heeft gedaan. Daar dacht men ook dat men de maffia nooit klein zou krijgen. Er zijn toen zelfs magistraten letterlijk opgeblazen geweest. Maar kijk waar Italië nu staat: er zijn honderden maffiosi veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Wij moeten de strijd voeren zoals Italië die strijd ook aan het voeren is."

Het zal u misschien verbazen, maar we hebben ons nog nooit zo veilig gevoeld

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

Volgens de minister stellen hij en zijn gezin het prima. "Het zal u misschien verbazen, maar we hebben ons eigenlijk nog nooit zo veilig gevoeld. Dankzij het heel deskundige en professionele werk van de politie en de veiligheidsmensen."

Meest gelezen