Bovenaan de duidelijke rookpluimen rond Dimorphos vlak na de inslag, onderaan de grotere asteroïde Didymos.

Italiaanse ruimteagentschap toont eerste foto's van asteroïde vlak na botsing met NASA-ruimtetuig

Het Italiaanse ruimteagentschap ASI heeft de eerste foto's vrijgegeven van de asteroïde Dimorphos vlak nadat er een ruimtetuig doelbewust was tegen geknald. De foto's zijn genomen door een Italiaanse minisatelliet die de crash van nabij heeft gevolgd. Op de foto's zijn duidelijk grote stofwolken te zien. Hoe groot de impact en de gevolgen zijn, moet nu worden geanalyseerd.

Met een snelheid van 22.000 kilometer per uur is vorige nacht het DART-ruimtetuig van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gecrasht tegen een asteroïde. Een doelbewust experiment om te onderzoeken of de inslag het stuk ruimtesteen lichtjes van baan kan doen veranderen, voor mocht er ooit een asteroïde recht op onze aarde afstevenen.

Gisteren konden we al unieke beelden zien van de camera aan boord van de ruimtesonde. Daarop was te zien hoe het oppervlak van de asteroïde steeds dichterbij kwam tot het moment van de inslag. Nu zijn ook de eerste foto's vrijgegeven van vlak na de crash.

Die zijn genomen door LICIACube, een satelliet ter grootte van een schoendoos, die was meegevlogen met DART en vlakbij was op het moment van de inslag. Op de foto's zijn duidelijk grote stofwolken van steenpuin te zien.

Bovenaan de duidelijke rookpluimen rond Dimorphos vlak na de inslag, onderaan de grotere asteroïde Didymos.

De inslag gebeurde op Dimorphos, een klein "maantje" van 160 meter breed dat rond de grotere asteroïde Didymos draait. Op het moment van de botsing zo'n 11 miljoen kilometer hiervandaan. Voor Italië meteen ook een record: nog nooit is een Italiaanse satelliet zo ver geweest.

De inslag werd ook gevolgd door verschillende telescopen op aarde en in de ruimte. Eerder vandaag werd ook al beeld vrijgegeven van de Atlastelescoop op Hawaï. Daarop is de impact van DART te zien op de grotere asteroïde Didymos (DART is wel degelijk tegen het kleinere "maantje" Dimorphos gevlogen, maar is voor de Atlastelescoop te klein om apart te kunnen waarnemen)

De komende dagen en weken worden nog meer beelden verwacht. Voor wetenschappers moet het echte werk nu nog beginnen: het analyseren van alle gegevens en berekenen of de botsing de asteroïde effectief van haar baan heeft doen afwijken.

BEKIJK - het moment van de botsing tot vreugde van de NASA (met een luide kreet "we have impact") :

Videospeler inladen...

Meest gelezen