Direct naar artikelinhoud
NieuwsVeiligheid

▶ Minister Van Quickenborne vanuit safehouse: ‘We zitten in nieuwe fase, die van het narcoterrorisme’

Vincent Van Quickenborne vanuit zijn geheime onderduikadres.Beeld RV

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne zit nog steeds ondergedoken in een safehouse na een verijdelde poging tot ontvoering. Via een videoverbinding geeft hij van daaruit vanavond een interview bij VTM Nieuws: ‘We zitten in een nieuwe fase, die van het narcoterrorisme.’

“Mijn gezin en ik stellen het goed”, begint Van Quickenborne in het interview bij VTM Nieuws. “Als minister kun je zoiets plaatsen, maar voor mijn vrouw en kinderen is het moeilijker te vatten. Zij hebben hier niet voor gekozen, dat komt hard binnen. Elke ouder wil zijn kinderen beschermen. En als je ze door je job in gevaar brengt, dan wringt dat.”

Video wordt geladen...

Donderdag kreeg Van Quickenborne het eerste bericht van federaal procureur Frédéric Van Leeuw dat er een dreiging was, zegt hij. “Vrijdag werd dat heel concreet, toen bleek dat er op 100 meter van onze woning een wagen werd aangetroffen met wapens, terwijl wij ‘s nachts lagen te slapen. We hebben onze kinderen van school gehaald en zijn dan onder verhoogde beveiliging geplaatst.”

Het onderzoek loopt en Van Quickenborne wil niet speculeren. “Ik heb vertrouwen in de diensten en gelukkig hebben zij tijdig kunnen ingrijpen. Dit is een milieu dat dit soort praktijken niet schuwt. Met het kraken van de Sky-telefoons hebben we gezien waartoe die criminelen in staat zijn: foltering, corruptie, geweld, aanslagen, ... Dit zijn mensen die werkelijk niets schuwen. Gelukkig hebben de veiligheidsdiensten snel kunnen ingrijpen.”

De minister blijft wel strijdvaardig. “We hebben de voorbije twee jaar veel gedaan in de strijd tegen drugscriminelen, en die strijd gaat onverminderd voort. Ik ga mij ook niet laten intimideren door die gangsters.”

Narcoterrorisme

Vorige week was het dreigingsniveau 4 van kracht voor de minister, het hoogste niveau waarbij de dreiging ernstig en zeer nabij is. “Ondertussen evalueren de veiligheidsdiensten de dreiging uur na uur. Die bewaking zal nog een tijd duren, ik vrees dat ik als minister van Justitie de komende tijd onder politiebewaking zal blijven staan. Maar ik heb vertrouwen in het parket en ook de samenwerking met Nederland verloopt zeer goed.”

Voor de verijdelde ontvoeringspoging op Van Quickenborne zijn ondertussen vier mensen opgepakt in Nederland. Er is ook om hun overlevering gevraagd. “We moeten niet naïef zijn, we weten dat dit mensen zijn die onderaan de criminele ladder staan terwijl de opdrachtgevers buiten schot blijven.”

Maar waarom zij het op hem gericht hebben en waarom precies nu, daar heeft Van Quickenborne geen antwoord op. Veel heeft volgens hem te maken met kopstukken van drugsbendes. Eind vorig jaar heeft België belangrijke verdragen gesloten met Dubai om drugsbaronnen uit te leveren aan ons land. “We zijn een nieuwe fase ingetreden, die van het narcoterrorisme, waarin de criminele onderwereld de samenleving probeert te destabiliseren en in haar klauwen wil krijgen. De voorbije jaren hebben we gezien dat zij vooral elkaar naar het leven stonden, nu richten zij zich ook op de overheid.”

Van Quickenborne maakt zich ook sterk dat er de voorbije jaren al belangrijke beslissingen zijn genomen in de strijd tegen drugscriminelen: “We hebben meer dan duizend mensen gearresteerd, honderden van hen zitten nog in de gevangenissen. We kiezen voor een versterking van de federale gerechtelijke politie, een betere beveiliging van de havens, en twee weken geleden hebben we samengezeten met de belangrijkste burgemeesters om de nieuwe Wet op bestuurlijke handhaving van minister (van Binnenlandse Zaken, red.) Annelies Verlinden toe te lichten. Alles om de strijd met de drugscriminelen aan te gaan, en we gaan dat blijven doen.”

Vuurlinie

De justitieminister is ook niet de enige die met dreigementen geconfronteerd wordt. “Wat ik meemaak is voor bepaalde magistraten en betrokkenen al jarenlang de realiteit. Zij staan al jaren voor ons in de vuurlinie. Ook zij krijgen beveiliging als het nodig is, zo staan er in ons land momenteel zo’n tweehonderd mensen onder bescherming.”

Ook zijn vrouw en twee kinderen staan momenteel onder verhoogde beveiliging. Of zij ook samen bij hem op dezelfde locatie zitten, kan hij niet zeggen. Ondertussen zet hij zijn werk zo veel mogelijk door. “Zoals in corona, op een andere manier. Zo heb ik nog contact gehad met mijn Italiaanse collega-minister van Justitie en morgen starten de begrotingsgesprekken voor 2023 en ook daarover heb ik overleg met de eerste minister. Het werk gaat uiteraard verder.”

Voorlopig blijft Van Quickenborne zitten in zijn safehouse. “Dat is een evaluatie die de veiligheidsdiensten maken en ik hou mij ook aan die instructies.”