Russische mobilisatie heeft ook negatieve impact op economie: dit is hoe

Op woensdagochtend 21 september kondigde de Russische dictator Vladimir Poetin een gedeeltelijke militaire mobilisatie aan. Daardoor zouden 300.000 mannen in het land worden opgeroepen om te gaan vechten in Oekraïne. Nu blijkt echter dat door de aankondiging de sputterende Russische economie weeral een paar ferme klappen zal moeten incasseren.

Door het bevel zou immers 1 procent van alle actieve werknemers in Rusland kunnen worden opgeroepen om te gaan vechten in Poetins falende invasie van Oekraïne. Een significante fractie van Russen is sinds de aankondiging ook al uit het land gevlucht. Volgens berichtgeving van Novaya Gazeta, een liberaal gerichte en onafhankelijke Russische krant, zouden al meer dan 260.000 Russen zijn ontsnapt. 

Daar komt nog eens bij dat de werkloosheidsgraad in Rusland momenteel behoorlijk laag ligt. Die bedroeg in augustus immers slechts 3,9 procent, het laagste punt sinds 1992, het eerste jaar waarin werkloosheidscijfers werden gepubliceerd. Dat is geen goed nieuws voor de Russische economie. Bedrijven zullen het immers moeilijk vinden om vervangers te vinden voor de verloren arbeidskrachten.

Inflatie en consumentenvertrouwen

Maar niet alleen bedrijven zullen een klap moeten incasseren. Ook de Russische consument, die al behoorlijk onder druk wordt gezet door een combinatie van westerse sancties, talloze bedrijven die het land verlieten, een slinkende economie en aankomende hogere belastingen, begint het steeds moeilijker te krijgen. Deze nieuwste klap zal het consumentenvertrouwen enkel verder doen eroderen, vertelt Sofya Donets, econome bij Renaissance Capital, aan Bloomberg

“Mobilisatie levert een sterke negatieve schok op voor het consumentensentiment”, zegt Donets. “We zullen een strategie zien van afzien van onnodige aankopen en een diepe daling van de vraag.” Volgens de econome zal de mobilisatie dit jaar leiden tot een daling van 0,5 procent van het Russische bruto binnenlands product (bbp). In augustus zei het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nog dat het verwacht dat die daling dit jaar al 6 procent zal bedragen

Ook de Russische inflatie zou verergerd kunnen worden door de mobilisatie, staat in Bloomberg te lezen. Die bedroeg in augustus al 14,3 procent tegenover augustus 2021. Een kanttekening: nadat Rusland Oekraïne binnenviel, schoot de inflatie omhoog, van zo’n 9,2 procent voor de oorlog naar meer dan 17 procent in april. Intussen is die terug stilaan aan het zakken, maar ligt nog altijd meer dan drie keer hoger dan het jaarlijkse doel van 4 procent dat door de Russische centrale bank wordt gehanteerd.

Deze sectoren worden hardst getroffen

Niet elke sector zal even hard worden getroffen door de mobilisatie. De meeste soldaten zullen immers van landelijke gebieden komen, waardoor voornamelijk de bouw- en landbouwsectoren zwaar geraakt zouden kunnen worden. Studenten en mensen die al actief zijn in defensie, zoals fabrikanten van wapens, zouden vrijgesteld zijn.  

De mobilisatie zou echter niet van een leien dakje verlopen, en het lijkt erop dat Rusland steeds meer zijn eigen regels breekt. Zo zouden mannen zonder militaire ervaring en mannen die te oud zijn opgeroepen zijn, terwijl de mobilisatie normaal gezien enkel betrekking heeft tot zij die wel al ervaring hebben en die maximaal 35 jaar oud zijn, volgens berichtgeving van Euractiv

The Guardian bericht dan weer over een mobilisatie die mogelijk betrekking heeft op meer dan 300.000 mensen. Er zouden zelfs tot een miljoen Russen kunnen worden opgeroepen, hoewel dat enkel door Novaya Gazeta wordt beweerd. Ook zouden disproportioneel veel mensen uit minderheidsregio’s zoals Dagestan en Tsjetsjenië worden opgeroepen, terwijl Russen uit rijkere regio’s zoals Moskou grotendeels gespaard blijven. 

Meer