Ruim 100 wapens gevonden bij huiszoeking in Merksem waarbij 1 dode viel, 6 mensen opgepakt bij andere huiszoekingen in extreemrechts milieu

In Merksem, in Antwerpen, is Ă©Ă©n dode gevallen bij een huiszoeking. Dat bevestigt het federaal parket. Er zijn meer dan 100 wapens gevonden, net als heel wat munitie, nachtkijkers en warmtekijkers. De huiszoeking was een van de zowat tien huiszoekingen die plaatsvonden in het kader van een operatie tegen extreemrechts geweld. In totaal zijn ook zes mensen opgepakt voor verhoor.

In en rond Antwerpen, maar ook in Kasterlee en Gent, vond vanochtend alles samen een tiental huiszoekingen plaats in het extreemrechtse milieu, meldt het federaal parket. Het zou gaan om mensen die mogelijk een aanslag voorbereidden. Bij die huiszoekingen is volgens het parket een groot aantal wapens in beslag genomen, waarvan er sommige ook legaal geregistreerd waren. Zes mensen zijn opgepakt voor verhoor.

Tijdens een van die huiszoekingen, in een huis op de Molenlei in Merksem, is de bewoner beginnen te schieten op de speciale eenheden van de politie. Bij dat vuurgevecht is de man geraakt door een politiekogel. "De hulpdiensten werden meteen ter plaatse geroepen, maar de dertiger is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden", meldt het Antwerpse parket. Van de politieagenten is niemand gewond geraakt.

Bekijk hier wat Kristof Aerts van het Antwerpse parket zegt over het schietincident:

Videospeler inladen...

Anti-overheid

Volgens onze informatie is het dodelijk slachtoffer Yannick V., een man van 36, een handelaar in goud en zilver, die wapens en militaire voorwerpen verzamelde en ook zelf een sportschutter was. Op sociale media profileerde de man zich als "soevereine burger". Die soevereine burgers vormen een beweging die radicaal anti-overheid is. 

In veel openbare posts neigde hij fel naar iemand die zich buiten de maatschappij en het systeem wilde zetten en aansluiting vond bij complottheorieën. Ook bij hem vond de politie heel wat wapens - meer dan 100 - en heel veel munitie. Daarnaast zijn ook onder meer nachtkijkers en warmtekijkers aangetroffen.

Naar verluidt waren de doodgeschoten man en zijn kompanen zogenoemde "doom preppers", die zich voorbereidden op allerlei doemscenario's en klaar wilden zijn om "indien nodig terug te slaan". Ze zouden van plan zijn geweest om gewapend verzet te plegen, maar hadden nog geen concrete doelwitten geselecteerd.  

Op openbare socialmediaprofielen profileerde Yannick V. zich onder meer als verzamelaar van militaria, zoals oude gasmaskers en messen.

Naar aanleiding van die schietpartij is nu een tweede gerechtelijk onderzoek geopend, naar de omstandigheden van de schietpartij. Dat dossier is in handen van het Antwerpse parket. Zo kwam er een wapendeskundige ter plaatse die moet reconstrueren hoe het incident zich precies heeft afgespeeld. Er is ook een onderzoeksrechter gevorderd voor doodslag.

"VRT NWS Live" sprak met collega-journalisten Dominique de Graaf en Tim Verheyden over wat er tot dusver bekend is over het incident en het slachtoffer:

Videospeler inladen...

Meest gelezen