camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Septemberverklaring

Wat betekent de septemberverklaring voor uw gezinsbudget?

De hogere en uitgebreide jobbonus en extra kinderbijslag moeten de gezinnen helpen om de facturen te betalen. Welke impact hebben die beslissingen op uw gezinsbudget?

donderdag 29 september 2022 om 17.00 uur

Hoeveel impact de maatregelen hebben op uw budget, hangt af van uw gezinssituatie. Fred Debrock

Wat is er beslist over de kinderbijslag?

Het basisbedrag van 171,49 euro kinderbijslag wordt voortaan geïndexeerd tegen 2 procent, tegenover 1 procent vandaag. In december volgt de bestaande indexering met 1 procent. Daar komt vanaf september een procentpunt bij. Ook de jaren nadien zal de kinderbijslag telkens met 2 procent geïndexeerd worden.

Daarnaast worden de sociale toeslagen voor wie een laag inkomen heeft, verhoogd met 15 euro. Die verhoging vindt al plaats vanaf december dit jaar. Bovendien wordt vanaf volgend jaar de loongrens voor sociale toeslagen met tien procent opgetrokken. Die grens ligt vandaag op een bruto gezinsinkomen van 32.882 euro voor een gezin met twee kinderen. Vanaf volgend jaar geeft een gezinsinkomen van 36.170 euro of lager dus recht op sociale toeslagen. Daarbovenop krijgt wie recht heeft op sociale toeslagen dit en volgend jaar een bedrag van 100 euro van de Vlaamse regering.

Wat verandert er aan de jobbonus?

De jobbonus is een extraatje voor wie werkt en een laag inkomen heeft. Voor wie dit jaar 1.800 euro bruto per maand verdient, bedraagt dat extraatje 600 euro. Dat bedrag neemt geleidelijk af tot een inkomensgrens van 2.500 euro bruto, om daarboven weg te vallen.

Wie dit jaar al een jobbonus kreeg, krijgt in november eenmalig 100 euro netto extra op de rekening. Volgend jaar wordt de doelgroep uitgebreid. De benedengrens wordt gelegd op 1.950 euro en de bovengrens komt op 2.900 euro bruto.

Wat betekent dat voor uw gezin?

De maatregelen hebben voor heel wat gezinnen een grotere of kleinere impact op het budget. Alles hangt af van de specifieke gezinssituatie. De Standaard berekende wat vijf gezinnen voor dit en volgend jaar extra krijgen dankzij de beslissingen van de regering-Jambon.

Wat verandert er aan uw energiefactuur?

De Vlaamse energieheffing – een restant van de Turteltaks – verdwijnt uit de energiefactuur. Bovendien wordt 148 miljoen euro uitgetrokken om de Vlaamse heffingen in de elektriciteitsfactuur niet verder te laten stijgen. Daardoor blijft de energiefactuur stabiel. Zonder die ingrepen zou de energiefactuur volgend jaar 40 tot 50 euro hoger uitvallen voor een gemiddeld gezin.

De Vlaamse regering heeft bovendien besloten dat tussen november en 30 april niemand afgesloten wordt van elektriciteit of gas. Om die gezinnen van een minimum aan energie te voorzien, wordt 40 miljoen euro uitgetrokken.

Binnenland
Buitenland
Cultuur en media
Biz
Opinies
Sport
Beroemd en Bizar