Twee personen aangehouden na huiszoekingen in extreemrechts milieu

Bij verschillende huiszoekingen vond de politie wapens en munitie. © Patrick De Roo

Het parket bevestigt dat twee verdachten in verdenking zijn gesteld van ‘het voorbereiden van een terroristisch misdrijf’. Eerder was al bekend dat drie van de zes aangehouden personen werden voorgeleid voor de onderzoeksrechter.

belga

De zes werden woensdagochtend opgepakt in het kader van een onderzoek naar voorbereidingen van een terroristische aanslag en inbreuken op de wapenwetgeving in het extreemrechts milieu. Speurders vielen daarom woensdagochtend binnen op een tiental adressen in Merksem, Zandvliet, Antwerpen, Deurne, Berchem, Kasterlee en Gent.

‘Ze worden ervan verdacht een vorm van gewapend verzet te willen plegen tegen de overheid, zonder dat daarbij reeds een concreet doel of tijdstip bepaald was’, aldus het parket woensdag.

Yannick V.

In de Molenlei in Merksem viel de politie de woning binnen van Yannick V., een 36-jarige man, handelaar in goud en zilver, die wapens en militaire voorwerpen verzamelde en ook zelf een sportschutter was. Daarbij vond een schietpartij plaats op het moment dat de speciale eenheden van de federale politie de woning in kwestie binnenvielen. Yannick V. kwam daarbij om het leven.

In die woning werden volgens het federaal parket meer dan honderd wapens aangetroffen en een heel grote hoeveelheid munitie. ‘Er werden eveneens tactische vesten, nachtkijkers, warmtekijkers enzovoort aangetroffen’, klinkt het. ‘Ook bij de andere uitgevoerde huiszoekingen, tien in totaal, werden grote hoeveelheden wapens en munitie aangetroffen.’