Rusland zal volgend jaar bijna een kwart van zijn budget geheim houden

De Russische overheid zal volgend jaar zo’n 6,5 biljoen roebel (115 miljard euro) uitgeven aan geclassificeerde zaken. Dat is bijna een kwart van het totale budget.

Het budgetontwerp van de Russische overheid voor het jaar 2023 zal zo’n 29 biljoen roebel bedragen. Het land wil niet bekendmaken hoeveel daarvan naar de oorlog in Oekraïne zal vloeien. De regering is overigens al langer gestopt met de publicatie van andere belangrijke statistieken, waaronder een gedetailleerde onderverdeling van de handel.

Volgens de Rekenkamer van de Russische Federatie, de budgetwaakhond, lag het aandeel van uitgaven voor geclassificeerde zaken tijdens de eerste helft van 2022 op 19 procent. Het hoogtepunt werd bereikt in 2015, toen dat cijfer boven de 21 procent uitkwam. Indien het budgetvoorstel voor 2023 wordt goedgekeurd, betekent dit dat het geheime budget een nieuw record zal breken.

Uitgaven defensie stijgen fors

Wat wel duidelijk wordt in het nieuwe mogelijke begrotingsplan, is dat het leger een stuk meer geld zal krijgen. Als het wordt aangenomen, zal het budget voor defensie in 2023 maar liefst 43 procent hoger zijn dan analisten aanvankelijk hadden gedacht, blijkt uit berichtgeving van nieuwsdienst Bloomberg. Ook de uitgaven voor nationale veiligheid en wetshandhaving zullen fors omhoog gaan. 

Het voorstel moet in theorie eerst door de twee kamers van het parlement geraken: zowel de Staatsdoema (het lagerhuis) als de Federatieraad (het hogerhuis) moet erover stemmen. In de praktijk beslist dictator Vladimir Poetin echter of het voorstel wordt goedgekeurd.

Kosten voor annexatie

In het budget zullen waarschijnlijk ook de kosten voor de annexatie van grote delen van Oekraïne worden ingecalculeerd. In vier regio’s in het oosten en zuiden van het land werd de voorbije dagen gestemd in referenda, waarin inwoners werd gevraagd of zij zich bij Rusland willen aansluiten. In de praktijk gaat het om schijnreferenda, die enkel door Rusland zelf worden erkend en waarvan de uitkomst al op voorhand was bepaald.

De vier regio’s zijn Kherson en Zaporizja in het zuiden, en de zelfuitgeroepen volksrepublieken Donetsk en Loegansk in het oosten. In Kherson zou 87 procent van de bevolking ‘ja’ hebben gestemd, in de andere drie regio’s meer dan 90 procent. Dictator Poetin zal vrijdag aankondigden dat de vier regio’s een deel van Rusland zullen worden, vertelde Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, volgens Bloomberg aan journalisten.

(evb) 

Meer