Omsingelt Oekraïne duizenden Russische soldaten?

Volgens verschillende bronnen, waaronder ook Russische Telegramkanalen, is het Oekraïense leger erin geslaagd de bezette stad Lyman te omcirkelen. Dit zou – alweer – een groot verlies zijn voor Rusland, dat van het kruispunt van spoorwegen nabij de stad gebruik maakte om er een groot verdeelcentrum van te maken voor materiaal en goederen (munitie, voedsel…) voor het front.

De omsingeling van Lyman, en daarmee vermoedelijk de overgave van enkele duizenden Russische soldaten die in de stad aanwezig zijn, is een volgende stap in het tot nog toe succesvolle tegenoffensief van het Oekraïense leger. Op enkele dagen tijd slaagde het erin maar liefst 6.000 vierkante kilometer te heroveren in het westen van het land.

Terugtrekken of vluchten?

Stad na stad viel in Oekraïense handen, terwijl de Russen halsoverkop terugtrekken (een Kremlin-synoniem voor vluchten) en hun kostbaar materiaal, zoals tanks en pantserwagens, gewoon in velden en bossen achterlaten. Oekraïne slaagde er op korte tijd in belangrijke steden als Kupjansk en Izioem te heroveren. De Russen verschansten zich achter de Oskil-rivier, ten oosten van Izioem, maar ook die hindernis staken de Oekraïeners ondertussen over.

Iets meer ten zuidoosten van Izioem ligt Lyman, een stad met ruim 20.000 inwoners en een belangrijk kruispunt van spoorwegen en snelwegen. De ideale plek dus voor de Russen om de verdeling van wapens, munitie, voedsel en andere benodigdheden naar de soldaten aan het front te overzien. Daarnaast was Rusland ervan overtuigd dat de Oskil-rivier ten westen en de Severski Donetsk ten zuiden natuurlijke hindernissen zouden zijn die de Oekraïense opmars wel even zou stuiten. Een misvatting, zo bleek.

Omsingeling een feit

Het Oekraïense leger rukte op 10 september op richting Lyman en veroverde al snel enkele dorpen in de buurt. De jongste dagen schoven steeds meer Oekraïense troepen op rond de stad, waardoor een omsingeling leek te gaan gebeuren. Het Institute for the Study of War, een denktank die de oorlog op de voet volgt, geeft aan dat dit nu ook gebeurd is.

De omsingeling van Lyman (Credit: Warmapper)

Het is alweer de zoveelste domper op de feestvreugde in het Kremlin: de frontlinie bij Kherson kraakt, in de Donbas wordt amper gebied veroverd en door het verlies van Lyman belanden snel andere belangrijke steden, zoals Lisitsjansk en Severodonetsk, in het vizier van de Oekraïeners.

Daarnaast is er nog het gênante verhaal met de gedeeltelijke mobilisatie: soldaten zonder enige militaire training – of een opleiding van 20 jaar geleden – worden zonder degelijke opleiding, instructies, wapens of bevoorrading naar het front gestuurd. Niet echt een eliteleger waartegen Oekraïne het moet opnemen dus.

(mah)

Meer