Live Beursblog – 30 september 2022 – Business AM

22.04 – Wall Street sluit rotmaand met verlies af

De Amerikaanse beurzen gingen vandaag weer vrij stevig onderuit: de Dow Jones-index verloor 1,7 procent en de Nasdaq-index gaf 1,5 procent prijs. Sportgigant Nike kende zijn slechtste beursdag sinds 2001. De Dow Jones verloor over de hele maand september een slordige 8 procent.

20.49 – Nike dondert 12 procent lager

De grote onverkochte voorraden (zie de blogpost van 07.23) breken sportartikelenreus Nike zuur op. Beleggers sturen het aandeel 12 procent lager. Nike is sinds het jaarbegin zo al de helft van zijn beurswaarde kwijtgespeeld.

Voor sneakerliefhebbers is er misschien wel goed nieuws op komst: om de overtollige voorraden weg te werken, zou het best wel eens kunnen dat Nike met forse kortingen zal zwaaien.

19.40 – Gezocht in barre beurstijden: defensieve aandelen

Financieel econoom Tom Simonts (KBC en Bolero) ging op zoek naar defensieve, ondergewaardeerde aandelen in Europa. Hij kwam uit bij deze zeven:

19.01 – “AB InBev is spotgoedkoop”

Bram Vanhevel, financieel analist bij beurshuis Leleux, is opvallend outspoken over AB InBev. “De biergigant met Belgische roots noteert uitzonderlijk goedkoop op de beurs”, schrijft hij.

  • “Zijn koers-winstverhouding is lager dan die van andere brouwers en frisdrankproducenten: AB InBev (15x), Carlsberg (17x), Coca-Cola (23x), Heineken (19x), Monster (37x), Pepsico (25x) en Pernod Ricard (20x).”
  • “Omwille van AB InBevs schuldenberg is het wellicht gepaster om dezelfde vergelijking te maken op basis van de ondernemingswaarde tegenover de EBITDA (bedrijfskasstroom): AB InBev (9x), Carlsberg (10x), Coca-Cola (20x), Heineken (11x), Monster (26x), Pepsico (18x) en Pernod Ricard (15x).”

“Het maakt niet uit welke van de twee waarderingsmethoden we hanteren, AB InBev is telkens de goedkoopste”, besluit hij. Leleux geeft dan ook een aanbeveling tot ‘kopen’, met een koersdoel van 66 euro. De huidige beurskoers is 46,75 euro.

18.05 – De miljardengok van Mark Zuckerberg in historisch perspectief

Meta verbrandt geld aan een tempo dat ongeëvenaard is in de geschiedenis van de technologie, zo blijkt uit deze analyse.

17.48 – Brusselse beurs met winst het weekend in

De Bel20-index won vandaag ruim 1,3 procent en klokt zo af op iets meer dan 3.370 punten. De sterindex sloot op een positieve noot na een rampzalige septembermaand, waarin de index door het gewicht van zijn vastgoedcomponenten zwaar in het rood ging.

16.59 – Grootste Spaanse telecomfirma staat klanten toe te betalen met Bitcoin

Het is voortaan mogelijk om in de online-shop van Telefónica, de grootste Spaanse telecom-multinational, voor artikelen af te rekenen in cryptomunten zoals Bitcoin (BTC), Ether (ETH), Litecoin (LTC) en USD Coin (USDC). Lees meer daarover hier.

16.15 – Beurswaakhond FSMA toont tanden in dossier Nyrstar

De beurswaakhond FSMA heeft aanwijzingen van mogelijke marktmanipulatie bij de overname van zinkgroep Nyrstar door grondstoffenreus Trafigura in 2018, zo meldt de toezichthouder in een persbericht.

Dat kan niet alleen leiden tot administratieve boetes. Het dossier zou zo zwaar wegen, dat het overgemaakt werd aan het parket. “Aangezien sommige inbreuken mogelijk strafrechtelijk strafbaar kunnen zijn, heeft het directiecomité van de FSMA deze kennisgeving aan de procureur des Konings van het Parket Antwerpen overgemaakt”, zegt de toezichthouder.

Een groep kleine aandeelhouders van Nyrstar klaagt al jaren de machtsgreep door Trafigura aan, omdat het volgens hen om een de facto onteigening ging.

15.48 – Zwitserse centrale bank kapt met grote aankopen van vreemde valuta

Hoodfkantoor Zwitserse Nationale Bank in Bern — foto: Getty

De Zwitserse Nationale Bank heeft in het tweede kwartaal van 2022 voor 5 miljoen Zwitserse frank (5,2 miljoen euro) aan vreemde valuta verkocht bij marktinterventies, zo bleek vandaag uit gegevens.

Hiermee komt een einde aan het beleid van de financiële instelling om grote aankopen in vreemde valuta te doen om de stijging van de frank te beteugelen, bericht het persagentschap Reuters.

Sinds de afschaffing van de minimumwisselkoers in 2015 heeft de SNB 353 miljard frank uitgegeven aan de aankoop van voornamelijk dollars, yen en euro’s om de waardestijging van de veilige munt tegen te gaan.

15.25 – Pond komt toch weer onder druk te staan

Het Britse pond is na een aanvankelijke opleving toch weer onder druk komen te staan, nadat de ontmoeting van de Britse premier Liz Truss en de Britse minister van financiën Kwasi Kwarteng met het Office for Budget Responsibility niets heeft opgeleverd. Dat geeft marktanalist Stefan Koopman van Rabobank aan tegenover ABM Financial News.

15.05 – Miserie-index op hoogste niveau sinds jaren tachtig

De Belgische miserie-index, een graadmeter die alle economische ellende (inflatie, werkloosheid, overheids- en handelstekorten) optelt, staat hoger dan tijdens de bankencrisis van 2008-2009, maar nog niet op het peil van de energiecrisissen van eind jaren zeventig. Dat becijferden de economen van KBC. Het huidige niveau is vergelijkbaar met begin jaren tachtig, de periode van pijnlijke devaluatie van de Belgische frank (1982).

14.44 – Zuckerberg kondigt grote reorganisatie aan

Tijdens Meta’s wekelijkse meeting heeft CEO Mark Zuckerberg aangekondigd ingrijpende maatregelen te nemen tegen de stagnerende groei van het bedrijf. Een grote reorganisatie van kosten en personeel moeten het bedrijf uit de problemen halen. Lees hier onze berichtgeving.

Mark Zuckerberg – (Getty Images)

13.59 – Chinese bedrijven vechten om notering aan Nasdaq

Vanwege het risico om van de beurs gehaald te worden, zijn Chinese bedrijven de laatste tijd ver weggebleven van een notering op Wall Street. Maar dat kan binnenkort veranderen: ongeveer 50 van hen staan op de wachtlijst voor een notering aan de Nasdaq. Lees meer hier.

13.44 – Brits pond herstelt naar niveau van voor Truss-regering begrotingsmaatregelen aankondigde

De Britse munteenheid is vandaag boven de 1,10 dollar gestegen. Daarmee staat het pond weer op het niveau van een week geleden, voor de Britse regering de ingrijpende belastingverlagingen aankondigde waarmee ze de financiële markten deed steigeren. Naar aanleiding van die maatregelen duwden beleggers de koers van de munt naar 1,035 dollar; het laagste peil ooit, zo bericht De Tijd.

De munteenheid daalde maandagochtend nog tot een nieuw dieptepunt na een interview van de BBC met Kwasi Kwarteng, de Britse minister van Financiën. Die zei toen dat er nog meer verlagingen aan de horizon lonken.

Bron: Google

Het herstel zou te danken zijn aan de beslissing van de Bank of England om Britse staatsobligaties op te kopen.

12.21 – Deze lidstaten hebben dan weer het laagste inflatiecijfer van de eurozone

In sommige lidstaten van de eurozone ligt het inflatiecijfer dan weer opvallend lager dan in andere landen.

  • Frankrijk: 6,2 procent
  • Malta: 7,3 procent
  • Finland: 8,4 procent
  • Ierland: 8,6 procent
  • Luxemburg: 8,8 procent

12.18 – De lidstaten van de eurozone met het hoogste inflatiecijfer

Dankzij de geharmoniseerde inflatiecijfers in het rapport van Eurostat kunnen we heel eenvoudig de geldontwaarding in de lidstaten van de eurozone vergelijken. Er zijn toch wel enkele opmerkelijke verschillen. Dit zijn de vijf lidstaten met het hoogste inflatiecijfer.

  • Estland: 24,2 procent
  • Litouwen: 22,5 procent
  • Letland: 22,4 procent
  • Nederland: 17,1 procent
  • Slowakije: 13,6 procent

11.47 – Bel20 weer in het groen

De Brusselse beurs is deze ochtend weer gestegen, nadat de aandelenmarkten eerder deze week zwaar onder druk stonden. Richting het einde van de voormiddag steeg de Bel20 0,9 procent tot 3.353,62 punten, zo meldt ABM

Uitschieter is onder meer het aandeel van logistieke vastgoedgroep VGP, dat op het moment van schrijven met 3,25 procent is geklommen.

11.43 – Credit Suisse verhoogt koersdoel ING

Credit Suisse heeft vandaag het koersdoel voor ING verhoogd van 13,50 naar 14,00 euro bij handhaving van het ‘Outperform’-advies. Lees meer hier.

11.21 – Inflatie eurozone stijgt tot 10 procent

Net zoals in ons land stijgt de inflatie (op jaarbasis) in de eurozone door. Voor september komt het inflatiecijfer uit op 10 procent. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de euro dat er sprake is van een dubbelcijferige geldontwaarding.

10.57 – Omzet Belgische industrie daalt

Uit de voorlopige cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau, blijkt dat de omzet in de Belgische industrie in juli is gedaald. De index voor de seizoensgezuiverde industriële omzet daalde op maandbasis met 1 procent. Op jaarbasis was er in juli wel nog altijd sprake van een omzetstijging van 26,5 procent.

10.28 – Duitse werkloosheid blijft stabiel

Het aantal werklozen in Duitsland is in september ten opzichte van augustus min of meer stabiel gebleven. Dat meldt het Federale Arbeidsbureau. Het voor seizoensinvloeden aangepaste werkloosheidspercentage kwam deze maand uit op 5,5 procent, een evenaring van het percentage in augustus. Lees hier meer.

09.53 – Nederlandse inflatie klopt die van België

Nog meer inflatienieuws! Volgens een eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het leven bij onze noorderburen in september maar liefst 17 procent duurder geworden in vergelijking met vorig jaar. Ter herinnering: in België bedraagt de inflatie op jaarbasis 11,27 procent.

09.41 – Franse inflatie daalt onverwachts

De Franse inflatie op jaarbasis kwam in september uit op 6,2 procent, leren cijfers van het Franse bureau voor statistiek Insee. In augustus was dat nog 6,6 procent. De economen hadden een stabilisatie verwacht. Later vandaag komen we ook te weten in welke mate het leven in de eurozone duurder is geworden.

09.08 – Europese beurzen in de plus

De Europese beurzen starten de laatste handelsdag van de week in de plus. Na enkele minuten handelen, staat de Bel20 op een winst van 0,4 procent en noteert de Eurostoxx50 0,45 procent in het groen.

  • Ook de Belgische vastgoedaandelen starten de dag goedgeluimd. VGP gaat er 1,65 procent op vooruit en WDP schiet 1,2 procent hoger. De beurswinst voor Cofinimmo blijft momenteel beperkt tot 0,1 procent.
  • Colruyt duikt verder de dieperik in na de pandoering (-23 procent) die het gisteren gekregen heeft. Het aandeel staat momenteel op een verlies van 3,6 procent.

08.56 – Centrale bank van India verhoogt rente met 50 basispunten

De centrale bank van India heeft de belangrijkste rente met 50 basispunten opgetrokken. Dat is de vierde verhoging op rij. De beleidsmakers hopen zo de hoge inflatie (7 procent) te beteugelen. Volgens analisten ligt een verdere verstrakking van het geldbeleid in het verschiet.

08.42 – Britse economie groeit toch lichtjes

De Britse economie is in het tweede kwartaal van 2022 toch licht gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Dit blijkt uit de definitieve cijfers van het Office for National Statistics. De Britse economie groeide met 0,2 procent op kwartaalbasis, terwijl aanvankelijk een daling van 0,1 procent werd gemeten. Op jaarbasis groeide de Britse economie uiteindelijk met 4,4 procent.

08.23- Erdogan neemt daling Brits pond op de korrel

De Britse regering heeft deze week al heel wat kritiek te slikken gekregen over de fiscale steunmaatregelen die Kwasi Kwarteng, de Britse minister van Financiën, afgelopen vrijdag heeft aangekondigd. Ook de Turkse president Tayyip Erdogan, wiens munteenheid het afgelopen jaar met 50 procent is gezakt tegenover de dollar, is scherp voor het Verenigd Koninkrijk. “Het pond is opgeblazen”, klinkt het.

Tayyip Erdogan – Getty Images

07.59 – Enkele economische cijfers uit Japan

De Japanse overheid heeft enkele economische cijfers gedeeld:

07.35 – Micron schrapt investeringen

Micron Technology pakte gisterenavond nabeurs eveneens uit met kwartaalcijfers. De nettowinst in het vierde kwartaal was 1,49 miljard dollar, tegen 2,72 miljard een jaar eerder. De omzet daalde van 8,27 miljard naar 6,64 miljard dollar. Analisten rekenden vooraf op 1,37 dollar per aandeel en 6,73 miljard dollar omzet.

Het bedrijf gaat overigens fors minder investeren: 8 miljard dollar in het boekjaar, meer dan 30 procent minder dan een jaar eerder. Lees er hier meer over

07.23 – Onverkochte voorraden duwen Nike kopje-onder

Nike, producent van sportkleren, heeft gisteren nabeurs een stevige tik gekregen. Het aandeel dook 9,35 procent lager. Beleggers reageerden teleurgesteld op het kwartaalrapport van het bekende sportmerk. Daaruit blijkt dat de winst en omzet respectievelijk 1,5 miljard en 12,2 miljard dollar bedroegen, wat meer is dan verwacht. Tot zover alles goed, maar bezorgdheden over de voorraden, die met 44 procent tot 9,7 miljard dollar zijn gestegen, deden de beleggers alsnog naar de uitgang vluchten.

07.04 – Aziatische beurzen verliezen eveneens terrein

De Japanse Nikkei225 noteert 2,25 procent lager en de SSE Composite Index in Shanghai staat op een verlies van 0,15 procent. De Hang Seng Index in Hongkong daarentegen boekt een bescheiden winst van 0,1 procent.

06.39 – Wall Street hard onderuit

De Amerikaanse beurzen doken gisterenavond fors lager na de nochtans positieve stemming van een dag eerder. De Dow Jones verloor 1,5 procent en de Nasdaq-index zelfs 2,8 procent. Eerder op de dag waren de verliezen nog groter. De brede index S&P500 daalde met 2,1 procent tot 3.640,47 punten, een nieuw diepterecord bij de slotbel voor het lopende beursjaar.

Meer