Een geheime stemming besliste vandaag over de toekomst van het internet en de VS haalde het van Rusland 

Een geheime stemming besliste vandaag over de toekomst van het internet. Daarin nam de Amerikaanse kandidaat, Doreen Bogdan-Martin, het in Boekarest op tegen de Russische kandidaat Rashid Ismailov.

Waarom is dit belangrijk?

193 landen kozen vandaag wie ze aan het hoofd van de International Telecommunications Union (ITU) wilden. Dat is het telecomagentschap van de Verenigde Naties. Die instelling is verantwoordelijk voor het vaststellen van wereldwijde normen voor telecom- en technologie-infrastructuur en regelt in die hoedanigheid ook de internetregels.

De inzet

Men moest kiezen tussen het behoud van het huidige internet of meer overheidscontrole.

  • Omdat de stemming geheim was, moesten de vertegenwoordigers van deze landen geen verantwoording voor hun stemgedrag afleggen.

Het resultaat

Dat leidde tot allerlei scenario’s waarbij de Rus het zou halen. Maar het was de Amerikaanse die makkelijk won met 139 stemmen tegen 25, waarbij er ook een aantal onthoudingen waren.

Bogdan-Marin wordt de eerste vrouw aan het hoofd van de ITU en de eerste Amerikaanse aan het hoofd sinds de jaren zestig.

Tussen de lijnen

De stemming werd overschaduwd door de oorlog in Oekraïne, die Moskou in het diplomatieke defensief heeft geduwd. Sommige landen denken nu wel twee keer na vooraleer ze een topfunctie in de VN aan een voormalig lid van de Russische regering geven.

Meer