Conner Rousseau (Vooruit) hakt fel in op CD&V tijdens debat over Septemberverklaring: “Vertrouwen in de politiek volledig onder nul geduwd”

 ©  BELGA

Terwijl de aanloop naar de Septemberverklaring vol spanning en vuurwerk zat, verliep het debat over de Septemberverklaring zaterdag in het Vlaams Parlement zonder grote verrassingen en zonder echt veel spankracht. De oppositie had wel kritiek op de crisis van de voorbije week en op de inhoud van het bereikte begrotingsakkoord, maar het debat waaierde alle kanten uit terwijl de regering-Jambon de rangen sloot en niet in de problemen kwam.

mtm
Bron: BELGA

LEES OOK. Jan Jambon na de storm: “Alles is uitgepraat, er werden ook excuses gegeven”

Het Vlaams Parlement debatteert zaterdag over de uitgestelde Septemberverklaring van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Zoals te verwachten werd de regering-Jambon wel op de korrel genomen voor de gebeurtenissen van de voorbije week. 

“Als een leeuw in een kooi”

Zo verweet Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens de regering dat ze “meer bezig was met partijpolitieke belangen dan met belangen van onze mensen”.  “De afgelopen week zagen we veel spektakel, maar bitter weinig om mensen uit deze crisis te halen”, klonk het bij Groen. Vooruit-fractieleider Hannelore Goeman had het over “een beschamend potje slecht theater van een regering die meer met zichzelf bezig is dan met de Vlaming”.

Minister-president Jambon gaf eerder deze week toe dat de blamage van maandag - toen hij met lege handen naar het parlement moest - “pijnlijk” was, maar dat hij nadien “als een leeuw” gevochten heeft voor een akkoord. Dan toch als een “leeuw in een kooi”, zo zei Janssens met een verwijzing naar het nummer van Willy Sommers.

“Peanuts”

De oppositie had niet alleen kritiek op de vorm, maar ook op de inhoud van het begrotingsakkoord. Zo schieten de energie- en koopkrachtmaatregelen volgens hen tekort. Zo sprak Vlaams Belang van “aalmoesbeleid”. “Het koopkrachteffect van deze maatregelen zal even groot zijn als de samenhang in de Vlaamse regering”, dixit Janssens.

Ook voor Groen en Vooruit gaan de Vlaamse ingrepen niet ver genoeg. Vooruit-fractieleider Goeman had het over “peanuts”. “Te weinig en te laat”, klonk het. Het uiterst linkse PVDA ging een stap verder en verwijt de regering dat ze een nieuwe “besparingsronde” doorvoert.

Regeringspartijen N-VA, CD&V en Open VLD counterden die kritiek en benadrukten dat de regering wél ingrijpende maatregelen neemt en gericht investeert zonder daarbij de begroting helemaal uit het oog te verliezen. Maar terwijl N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele de keuze voor begrotingsorthodoxie voluit verdedigde, noemde Groen-fractieleider Björn Rzoska de trots over het begrotingsoverschot in 2027 “misplaatst”.

“Langdurige crisis geen optie”

De Vlaamse groenen verwijten de regering dat ze de hogere eigen inkomsten niet opnieuw naar de samenleving laat vloeien. “Het zijn middelen die u eigenlijk niet toekomen, maar die u op uw beurt veel meer zou moeten laten doorstromen naar de steden en gemeenten, naar de scholen, de jeugdsector, naar alle Vlamingen die thuis moeten krabben om rond te komen. Het geld komt hun toe”, aldus Rzoska.

CD&V-fractieleider Peter Van Rompuy kwam nog eens terug op bocht die zijn partij heeft moeten nemen over de indexering van het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag. Volgens Van Rompuy heeft zijn partij “gevochten als een leeuw” maar stond CD&V binnen de regering geïsoleerd en was het “geen optie om de regering in een langdurige crisis te storten”. “We slaan de bladzijde om en werken voort in het belang van de Vlamingen. Dat is ook wat zij van ons verwachten”, aldus Van Rompuy.

Circus

Maar met dat antwoord nam de oppositie geen genoegen. Zo verweet Vooruit-voorzitter Conner Rousseau CD&V dat ze met “het circus van de voorbije dagen het vertrouwen in de politiek volledig onder nul heeft geduwd”. Hij hakte fel in op het houding van CD&V, maar kreeg van CD&V meteen het verwijt terug dat ook Vooruit geen rechtlijnig parcours heeft op het vlak van de kinderbijslag. “Wij hebben vanuit Vooruit geen lessen te krijgen over het Groeipakket”, zei CD&V-parlementslid Katrien Schryvers.

Minister-president Jambon kreeg ook het verwijt dat er in zijn Septemberverklaring niks gezegd werd over een aantal netelige dossiers zoals het stikstofdossier en Ventilus. Wat het stikstofdossier betreft, zei minister-president Jambon dat de bezwaren die in het openbaar onderzoek zijn ingediend “op hun merites” zullen beoordeeld worden. “Daar waar nodig zullen we met de bezwaren rekening houden. Maar het is niet omdat je een bezwaar indient dat je ook gelijk hebt”, zo merkte Jambon op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen