Nieuw type gesmoltenzoutreactor “kan hernieuwbare energiebronnen ondersteunen” en “heeft flexibiliteit van gascentrales, zonder de koolstofuitstoot”

Het Brits-Canadese energiebedrijf Moltex heeft gesmoltenzoutreactor ‘Flex’ gelanceerd, een installatie die het een goedkoop alternatief noemt voor ‘gewone’ nucleaire technologie. Eén reactor is ongeveer zo groot als een gemiddeld huis van twee verdiepingen, en kan in potentie 40.000 huishoudens van energie voorzien.

Waarom is dit belangrijk?

Gesmoltenzoutreactoren zijn één van de zovele innovaties binnen de wereld van de kernenergie. In het licht van de klimaat- en energiecrises staat atoomenergie weer volop in de belangstelling. Er komt bij de opwekking van deze energiebron geen koolstofdioxide vrij. Bovendien geldt de technologie over het algemeen als erg betrouwbaar. 

De Flex gebruikt gesmolten zout als brandstof én koelmiddel, aldus het bedrijf. Hierdoor kan de warmte van de reactor worden onttrokken via natuurlijke convectie, zonder dat er pompen nodig zijn.

https://twitter.com/MoltexEnergy/status/1575452999564120067

Gesmolten zout?

Een gesmoltenzoutreactor (MSR) is een vat heet, vloeibaar zout waarin een kernreactie plaatsvindt. Het zout bevat de kernbrandstof, plus een aantal andere elementen die de reactie vervolmaken, het warmtetransport

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer