Belga
Volledig scherm
© Belga

HET DEBAT. Moet de militaire dienstplicht weer worden ingevoerd? Dit is jullie mening

Volgens admiraal Michel Hofman, de stafchef van het Belgische leger, moeten we het debat openen over de herinvoering van de militaire dienstplicht. Welaan dan. JOE en HLN voeren dat debat vandaag. Wat vind jij? Moeten 18-plussers weer het leger in, zodat we ons land beter kunnen verdedigen mocht dat nodig zijn? Of toch liever niet? Bijna 70 procent van de luisteraars die op JOE hun mening gaven, vinden de verplichte legerdienst alvast een goed idee. Eerder vandaag lieten we onze experts aan het woord. Dit is jullie mening.

15 reacties

  • Stefaan Michiels

    1 jaar geleden
    Legerdienst volbracht in 1985 als telexoperator. Goede herinneringen overgehouden op vlak van (zelf)discipline, respect voor gezag en hiërarchie, zelfs na studies bij de Brusselse Jezuïeten van SJB en thuis ook zo opgevoed. Op onze kamers was iedereen gelijk : van burgerlijk ingenieur over licentiaat tot miliciens met (lager) secundair diploma. Zo hoorde en zo hoort het op de werkvloer. Ondertussen mijn examen afgelegd bij mijn huidige werkgever : dus overschot aan tijd nuttig gebruikt.
  • Hans De Bel

    1 jaar geleden
    Nee, en al die zeggen het heeft ons discipline, respect en structuur gegeven Wel het is wel jammer dat je dit niet doorgegeven hebt aan onze eigen kinderen ! Want anders zou onze jeugd nu ook die dingen als normaal zien! Dus wat hebben jullie er mee gedaan? Heel weinig, maar wel alles op de jeugd steken, het is toch zo gemakkelijk schrijven hè, mijn kinderen hebben respect en zeggen nog een Vriendelijke goedendag, maar er zijn maar weinigen die vriendelijk terug blijven ( jammer)!
  • Marnik Desodt

    1 jaar geleden
    Als het enkel moet gaan over discipline, respect en structuur kan je terug beginnen met respect en waardering voor het onderwijs te tonen. Dit zou al een groot verschil maken.
  • Amber Habex

    1 jaar geleden
    Hmm moeilijk debat inderdaad. Ik ben zelf nog net geen 23 en vindt dat er een keuze moet zijn. Stuur de brief rond, geef informatie en zij die geinteresseerd zijn kunnen zich aanmelden. Het kan misschien interessant zijn om dit in de weekents en vakanties te organiseren zodat ook studenten het aantrekkelijk vinden. Ze hoeven hun studies niet uit te stellen en worden militair opgeleid.als ik verhalen hoor van mensen die wel dienstplicht hebben gehad, was er toen al een gebrek aan discipline.
  • Leen Hofman

    1 jaar geleden
    Misschien kan het hele debat leiden tot een andere opvoeding van onze jeugd...met terug aandacht voor meer discipline, respect, empathie, zorg,... want de meeste reacties kunnen daartoe gereduceerd worden.