Nieuw technisch hoogstandje voor de Belgische kust: energie-eiland moet onze stroom garanderen

© Elia

De Belgische kust krijgt er een technisch hoogstandje bij. Zo’n 45 kilometer zee-inwaarts wordt het Prinses Elisabeth Eiland gebouwd, een kunstmatig eiland van zo’n 5 hectare. Het moet dienst doen als energie-knooppunt, waar de stroom die wordt gegenereerd door windmolens zowel toekomt als weer verdeeld wordt.

Volgens netbeheerder Elia wordt het energie-eiland een primeur. Het moet zo’n 3,5 gigawatt aan stroom, afkomstig van de offshore windmolenparken die er al zijn en die nog gebouwd worden, verzamelen en aan land brengen. Daarnaast moet het eiland ook een eerste knooppunt worden van een Europees elektriciteitsnetwerk op zee. Zowel het Verenigd Koninkrijk als Denemarken zouden hier in de toekomst op kunnen aansluiten.

De bouw van het energie-eiland kadert in de plannen van de regering om de capaciteit van onze windenergie op zee op te trekken van 2,2 gigawatt vandaag, naar 8 gigawatt in 2040. Met de nieuwe Prinses Elisabethzone gaan we alvast naar 6 gigawatt.

Elia hoopt dat in 2024 met de bouw kan worden gestart. In 2026 zou het eiland dan moeten klaar zijn. Aan de bouw alleen hangt een prijskaartje van 450 miljoen euro. De kostprijs van alle infrastructuur samen zou volgens voorlopige ramingen oplopen tot meer dan 2 miljard euro. Een deel daarvan komt uit het covid-herstelfonds dat België door de Europese Commissie heeft laten goedkeuren. (nba)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen