Nieuwe studie bewijst impact van seizoenen op verspreiding coronavirus

 ©  Shutterstock

Hoe droger de lucht, hoe gemakkelijker het corona- en influenzavirus zich kunnen verspreiden. Dat blijkt uit een grootschalige studie, waar onder anderen professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven) aan meewerkte.

Dat het corona- en het griepvirus seizoensgebonden zijn, dat wisten we al langer. Maar onderzoekers wilden dat seizoenseffect ook graag bewijzen. Daarvoor analyseerden ze Nederlandse data over een periode van meer dan 20 jaar. De onderzoekers bekeken data over virale parameters, zoals oversterfte, ziekenhuisopnames en reproductiegetallen, en koppelden die aan meteorologische gegevens, zoals temperatuur en luchtvochtigheid, tussen 1995 en 2019. Voor het coronavirus werden ook cijfers over woonzorgcentra in 2021 meegenomen.

De studie focuste op de buitentemperatuur en luchtvochtigheid, maar toch mogen we daar ook conclusies uit trekken voor de omstandigheden binnenshuis. “We weten ook dat de temperatuur buiten een impact heeft op de luchtvochtigheid binnen. Zo is koude lucht ook droge lucht. Denk bijvoorbeeld aan droge handen of lippen die typisch voor de winter zijn”, zegt Godderis. “Wanneer mensen de ramen openzetten bij koude temperaturen in de winter, gaat de luchtvochtigheid van de kamer naar beneden door die droge lucht.”

LEES OOK. Vatbaarder voor stress en minder vriendelijk: de pandemie heeft onze persoonlijkheid veranderd

Uit de analyse bleek een negatief verband tussen luchtvochtigheid en de virale parameters. Hoe droger de lucht, hoe meer infecties. Een belangrijke factor dus om in de gaten te houden. Enerzijds komt die versnelde virusverspreiding doordat druppels in de lucht sneller verdampen in droge lucht. De virussen haken zich in de lucht vast op de waterdruppeltjes: als die verdampen, kunnen de virussen zich sneller verspreiden. Anderzijds tast een drogere lucht ook de natuurlijke afweer van de luchtwegen aan.

Planten en waterbakjes

Maar dat betekent niet dat we het ventileren, waar zo hard op gehamerd werd tijdens de pandemie, achter ons moeten laten. “Zeker niet. Ventileren blijft belangrijk. Maar kijk daarna ook zeker naar de luchtvochtigheid. Zorg dat die tussen 40 en 70 procent zit bij een kamertemperatuur van 20 tot 23 graden”, zegt Godderis. “Maar ook voor wie de thermostaat nog enkele graden lager zet, blijft het een goede indicatie. Bij een luchtvochtigheid boven 40 procent zagen we minder infecties. Meer dan 70 procent raden we niet aan. Dan heb je risico op schimmels.”

LEES OOK. We laten onszelf véél minder testen op corona, Steven Van Gucht: “Maar dat hoeft geen ramp te zijn”

De luchtvochtigheid in huis verbeteren kan met enkele huis-tuin-en-keukenmiddelen, zegt Godderis. “Zet bijvoorbeeld waterbakjes op de verwarming of haal wat meer planten in huis. Planten gaan bij droge lucht meer water verdampen en doen het omgekeerde wanneer het te vochtig is. Als het niet lukt met zulke middeltjes, kan je ook een bevochtiger aanschaffen.”

 (sgg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen