Tihange 3 is onverwacht uitgevallen. Gaan we dat voelen? En veroorzaakt het problemen voor onze energiebevoorrading?

 ©  Marc Herremans

De kernreactor Tihange 3 is maandagochtend onverwacht stilgevallen. Dat is vooral voor Engie Electrabel erg vervelend. En kostelijk, zeggen experts. Intussen is de oorzaak dan de automatische stop ook bekend: een drukdaling in een van de stoomgeneratoren in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale.

Thierry Goeman

De kernreactor, met een vermogen van 1.038 megawatt, viel om 8.25 uur automatisch stil. Na uren onderzoek werd duidelijk wat het probleem was. “In het niet-nucleaire gedeelte was er plots een drukdaling in een van de drie stoomgeneratoren. Met een automatische stop als gevolg”, zegt Nele Scheerlinck van Engie.

“Maar de energievoorziening is zeker niet in gevaar”, zo benadrukt ze. En een black-out, waar op sociale media voor werd gewaarschuwd, is al helemaal niet aan de orde.

België heeft nog zes actieve kernreactoren, nadat de zevende – Doel 3 – op 23 september van het stroomnet werd afgekoppeld. Drie ervan, waaronder Tihange 3, hebben een vermogen van meer dan 1.000 megawatt.

Reservemarkt

“Het gaat hier dus om 1 gigawatt. Dat is niet weinig. Maar andere Europese kerncentrales zijn er op voorzien om in zo’n geval een tandje bij te kunnen steken zodat ons land extra stroom krijgt, of beter kan kopen, uit een soort van solidariteitsvoorraad of reservemarkt”, zegt energie-expert Joannes Laveyne (UGent).

LEES OOK. Kernreactor Tihange 3 stilgevallen, oorzaak nog onduidelijk

“Kunnen ze het probleem snel oplossen en als het mogelijk is om de centrale weer vlug op te starten, dan zullen ze wellicht tijdelijk stroom kopen. Wat een zware tegenvaller is, vooral financieel. Want ze produceren zelf niets en moeten kopen aan de huidige hoge energieprijzen”, zegt Laveyne.

Gascentrale

Voor de stroombevoorrading is er dus niet direct een gevaar. Engie kan als het probleem te lang duurt, een van de gascentrales inschakelen om het verlies van Tihange 3 tijdelijk op te vangen. Dat is een economische overweging”, zegt energie-expert Dirk Van Hertem (Energyville en KU Leuven).

“Dat is inderdaad een optie. Zo een gascentrale kan vrij snel opgestart worden en operationeel zijn” zegt Nele Scheerlinck van Engie. Het is niet duidelijk of dat nu zal nodig zijn. “Onze experts laten weten dat Tihange 3 normaal gezien woensdagochtend weer kan opgestart worden.”

LEES OOK. Prijskaartje van een miljard euro en nog 19 jaar bezig: zo gaat de ontmanteling van kernreactor Doel 3 in zijn werk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen