Herfstgolf zet zich door: coronabesmettingen en ziekenhuisopnames nemen fors toe

©  BELGA

Het aantal geregistreerde besmettingen met covid-19 en het aantal ziekenhuisopnames stijgen fors. De herfstgolf, die volgens viroloog Steven Van Gucht vorige week is ingezet, zet zich door. Hij raadt twijfelaars aan zich toch te laten vaccineren.

blg

De toename van het aantal coronagevallen blijkt duidelijk uit de nieuwste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Tussen 26 en 30 september werden dagelijks gemiddeld 2.823 besmettingen geregistreerd, een stijging met 26 procent ten opzichte van de voorgaande zeven dagen. Per dag werden gemiddeld zo’n 12.700 tests afgenomen. Daarvan was 23 procent positief. In diezelfde periode stierven dagelijks net geen 4 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting.

Tussen 27 september en 4 oktober werden per dag gemiddeld 94,3 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een toename met 28 procent op weekbasis. Er liggen momenteel 1.294 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, een stijging met 39 procent tegenover een week eerder. Daarvan liggen 74 mensen op een afdeling intensieve zorg, dat is een stijging van 32 procent.

Twee weken geleden zei Sciensano dat wetenschappelijke modellen aangeven dat er een nieuwe covidgolf kan worden verwacht tegen half oktober.

‘Bij twijfel: laat je vaccineren’

De campagne voor het plaatsen van herfstboosters loopt ondertussen volop. Vandaag hebben al 1,3 miljoen Vlamingen een boosterprik laten zetten. Volgens Van Gucht heeft al zo’n 70 procent van de Vlamingen ouder dan 65 jaar een booster laten zetten. Bij jongeren ligt dat veel lager, wat volgens Van Gucht ook ‘begrijpelijk’ is, zegt hij in een gesprek met Radio 1. Hij noemt de vaccinatiecampagne ‘nogal vrijblijvend’. ‘Het voordeel weegt op tegen het nadeel, maar als je jong bent is die herfstbooster misschien niet echt noodzakelijk’. De herfstbooster verhoogt immers de immuniteit, maar in tegenstelling tot bij de eerste campagnes ‘beginnen we niet vanaf nul’.

Wie twijfelt, geeft hij wel de raad zich toch te laten vaccineren. ‘Want dat betekent dat je er toch al over nadenkt. Voor mezelf heb ik ook getwijfeld, maar je kunt beter op veilig spelen.’ Aangezien het niet duidelijk is wanneer de volgende kans op een boosterprik komt, moet je nu een eind verder met de immuniteit die je nu opbouwt. ‘Er is meer kans dat je de komende winter doorkomt zonder vervelende klachten. Het gaat niet alleen over ziekenhuisopnames, maar ook de kans dat je een week thuis moet blijven met koorts. Het vaccin kan niet alles voorkomen, maar verlaagt de risico’s.’