Direct naar artikelinhoud
NieuwsJustitie

Familie doodgeschoten Yannick V. dient klacht in wegens doodslag: ‘Onbegrijpelijke actie’

Boodschappen ter herdenking van Yannick V., die zaterdag in zijn huis in Merksem werd doodgeschoten.Beeld Tessa Kraan

De familie van Yannick V. (36) uit Merksem, die vorige week werd doodgeschoten door de politie tijdens een huiszoeking, gaat een klacht met burgerlijke partijstelling indienen wegens doodslag. ‘Wij hopen op een objectief en doortastend onderzoek naar de ware toedracht van zijn dood’, klinkt het in een persmededeling van hun advocaat John Maes.

“Met diep verdriet maar ook met grote verbolgenheid moeten wij machteloos toekijken hoe de nagedachtenis van onze geliefde zoon en broer door sommige personen in de media besmeurd wordt”, begint de brief. “Hij wordt volstrekt ten onrechte zonder meer beschreven als extreemrechts, racistisch en zelfs als een gevaar voor onze samenleving. Niets is minder waar, Yannick was een sociaal man, zorgzaam voor zijn familie en vrienden.”

“Als goud- en zilverhandelaar kwam hij in contact met een grote diversiteit aan mensen bij wie hij een hoog aanzien genoot en met wie hij vaak ook vriendschapsbanden had opgebouwd. Hij was een wapenliefhebber en verzamelaar, maar had een onberispelijke reputatie en was daardoor ook voorzitter van een vereniging van sportschutters.”

“Yannick had zijn eigen mening en gedachtegoed en kwam daar openlijk voor uit, zonder ook maar iemand te willen kwetsen of kwaad te doen.”

Lees ook

Goudhandelaar en prepper: wie was Yannick V., die om het leven kwam bij vuurgevecht?

‘Weg met de overheid’: wat is de internationale beweging van de ‘soevereinen’, die ook in België aanhang heeft?

Onbegrijpelijke actie

Het gewelddadige overlijden van Yannick doet voor de familie van Yannick bijzonder veel vragen rijzen. In de brief spreken ze van een ‘voor ons onbegrijpelijke actie’.

“Wij hebben dan ook aan onze raadsman opdracht gegeven om een klacht met burgerlijke partijstelling neer te leggen wegens feiten van doodslag, en hopen op een objectief en doortastend onderzoek naar de ware toedracht van zijn dood.”

“Tot slot willen wij iedereen bedanken voor alle reacties van medeleven die ons bereiken, en samen met al deze mensen hopen wij op eerherstel voor Yannick.”

Twee verdachten blijven in de cel

Ook heeft de raadkamer in Antwerpen vandaag de aanhouding bevestigd van Igor G. en Marc D. Zij werden vorige week opgepakt tijdens tien huiszoekingen in het extreemrechtse milieu, waarbij een grote hoeveelheid wapens en munitie werd aangetroffen. Ze zouden een aanslag tegen de overheid willen plegen hebben, maar hun advocaten betwisten dat.