Onderwijskoepels trekken aan alarmbel: capaciteitstekort, toevloed van anderstalige leerlingen, en spectaculaire toename van aantal kleuters in buitengewoon onderwijs

 ©  BART DEWAELE

In het onderwijs zijn dinsdag de cijfers van de jaarlijkse spoedtelling aan het begin van het schooljaar bekendgemaakt. Met name in het katholiek onderwijsnet maakt men zich zorgen over de grote toename van het aantal kleuters in het buitengewoon onderwijs, een stijging die men ook in het stedelijk en gemeentelijk onderwijs merkt. Het gemeenschapsonderwijs wijst er dan weer op dat het duizenden leerlingen moest weigeren door capaciteitstekort.

jvh, jvd

“Opmerkelijk is dat de stijging van de inschrijvingen in het buitengewoon kleuteronderwijs zich doorzet”, aldus het katholiek onderwijs. “In het schooljaar 2017-‘18 werden 996 kinderen in het katholiek buitengewoon kleuteronderwijs ingeschreven. Sindsdien zijn de aantallen toegenomen, met vandaag een record aan inschrijvingen met 1.519.”

“Het baart ons zorgen dat steeds meer van de allerjongste kinderen in het buitengewoon onderwijs terechtkomen”, aldus Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “We willen goed onderwijs voorzien voor iedere leerling, elke kleuter, en ons aanbod aan buitengewoon onderwijs hoort daar zeker bij. Tegelijk is de stijging spectaculair: daarom willen we onderzoeken wat de redenen daarvoor zijn.”

Ook het stedelijk en gemeentelijk onderwijs laat weten dat “zowel het buitengewoon onderwijs als het secundair onderwijs al jarenlang een duidelijke stijging kennen.”

Anderstalige leerlingen

Het OVSG stipt echter vooral de grote stijging van het aantal anderstalige leerlingen aan. “Door de oorlog in Oekraïne is het aantal OKAN-leerlingen in het secundair onderwijs met 40 procent gestegen”, klinkt het daar.

Ook het gemeenschapsonderwijs zag de leerlingen in het OKAN-onderwijs de voorbije schooljaren gestaag toegenomen, met een extra groeispurt als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. “We zien het aantal OKAN-leerlingen dit jaar met ruim 45 procent stijgen ten opzichte van vorig schooljaar”, klinkt het.

6.380 leerlingen geweigerd wegens capaciteitstekort

Maar bij het gemeenschapsonderwijs klinkt dan weer vooral dat “niet elke leerling die dat wil, bij het GO! terechtkan: onze scholen moesten 6.380 leerlingen weigeren wegens capaciteitstekort”. “Het doet mij veel plezier dat het GO! groeit, maar dat gaat gepaard met groeipijnen”, aldus topman Koen Pelleriaux. “Heel wat directeurs geven aan dat hun infrastructuur te klein is: ze werken hard aan een kwaliteitsvol pedagogisch project, maar botsen dan op de grenzen van hun groei. Dat is jammer.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen